Yönetim ve Öğretimin Kesişmesi Bağlamında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli - Akpınar, Burhan; Erol, Yusuf Celal; Pektaş, Ömer (Harran Üniversitesi, 2026)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) öğretim programları ve bu programların uygulanma sürecine dair okul yöneticilerinin görüşlerini belirlemektir. Tarama modeli ile yürütülen araştırmanın çalışma evreni, 2025-2026 eğitim ve öğretim yılında Siirt’te görev yapan okul yöneticileridir. Örneklem ise kolayda örnekleme ile belirlenen toplam 410 okul yöneticisinden oluşturulmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen anket ile toplanıp, betimsel istatistiki tekniklerden yüzde alma, frekans, sıklık analizi ve Ki-kare (χ²) testi ile çözümlenmiştir. Okul yöneticileri TYMM’yi, özgün yönleri bulunan bir eğitim reformu olarak görmektedirler. Bu reformun getirdiği yenilikler, öğretmen yetiştirme yaklaşımı, felsefi dayanaklar ve öğretim programları, şeklinde sıralanabilir. Katılımcılar ilgili modelin felsefi boyutu ile sosyal-duygusal gelişim, beceri temelli öğretim, bütüncül paradigma, farklılaştırma ve okuryazarlık becerilerine dair olumlu görüşlere sahiptirler. Okul yöneticileri adı geçen model ile ilgili verilen eğitimleri kısmen yeterli görmekte ve TYMM öğretim programların uygulama sürecindeki başarısının sırayla, öğretmenler, öğretim programı, öğrenciler, okul yöneticileri ve ders kitabına bağlı olduğu görüşündedirler. Konu ile ilgili eğitim ihtiyacına dikkat çeken katılımcı okul yöneticilerinin, modelin başarılı olacağına ve sürdürülebilirliğine dair öngörüleri ise beklenenden düşüktür. Öğretim programlarındaki yenilikler, sosyal-duygusal gelişim, beceri temelli öğretim, bütüncül paradigma, farklılaştırma, okuryazarlık becerileri ve 21. yüzyıla uyum, biçimindedir. TYMM öğretim programlarının uygulanmasındaki sorunlar, uygulama süreci aktörlerine verilecek eğitimler ile aşılabilir.
The Turkish Century Education Model in the context of the Intersection of Administration and Teaching
Keywords: TYMM; okul yöneticileri; müfredat; öğretimsel liderlik; müfredat okuryazarlığı