Yeni Bir Kitlesel Özelleştirme Platformu: Hyperledger Composer Kullanım Örneği - Bayğın, Nursena; Karaköse, Mehmet (Osman SAĞDIÇ, 2021)
Günümüzde müşteri taleplerinin artan önemi ve bu taleplere cevap veren firmaların çoğalmasıyla birlikte kitlesel kişiselleştirme uygulamalarının kullanılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Firmaların müşteri taleplerine cevap vermesine ve bu talepler doğrultusunda ürünler üretilmesine rağmen yeterince etkileşimli platform bulunmamaktadır. Ürün talebinin alınmasından üretim sürecine kadar olan süreçte gerekli olan aktörler ve malzemeler ile yeterli bağlantılar sağlanamamaktadır. Müşteri-üretici entegrasyonunun sağlanamadığı ve taleplerin karşılanmadığı modellerde ürünler yeterince özelleştirilemez. Önerilen bu yöntemde, üretim sürecindeki aktörleri bir araya getirecek ve etkileşimi sağlayacak bir platform önerilmektedir. Platform kurulurken güvenilir ve izlenebilir özellikleriyle dikkat çeken blockchain teknolojisi kullanılılmıştır. Hyperledger Composer, iş ağları için kullanılan bir blok zincir olup izin verilen ağ türünü ifade eder. Bu teknoloji ile aktörlerin birlikte işlem yapabileceği işbirlikçi, izlenebilir ve güvenilir bir platform önerilmiştir. Kişisel isteklerin arttığı sektörlerden biri olan mobilya sektörü örnek olarak verilmiştir.

Today, the use of mass customization applications has become inevitable with the increasing importance of customer demands and the proliferation of companies that respond to these demands. Although companies respond to customer demands and products are produced in line with these requests, there are not enough interactive platforms. Adequate connections with the actors and materials required in the process from the receipt of the product request to the production period cannot be provided. In models where customer-manufacturer integration cannot be achieved and demands are not met, the products cannot be sufficiently customized. In this proposed method, a platform is proposed that will bring together the actors in the production process and provide interaction. While establishing the platform, blockchain technology, which attracts attention with its reliable and traceable features, was used. Hyperledger Composer is a blockchain used for business networks and refers to the permissioned network type. With this technology, a collaborative, traceable and reliable platform where actors can transact together has been proposed. The furniture sector, which is one of the sectors where personal requests are increasing, is given as an example.
A New Mass Customization Platform: Hyperledger Composer Use Case
Keywords: Engineering; Mühendislik