ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FEN-TEKNOLOJİMÜHENDİSLİK-MATEMATİK (FeTeMM) MESLEKLERİNE YÖNELİK İLGİLERİ - Uğraş, Mustafa (My University, 2019)
Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin Fen-TeknolojiMühendislik ve Matematik (FeTeMM) mesleklerine yönelik ilgidüzelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırmayöntemi kapsamında olan tarama modeli türündendir. Araştırmanınörneklemini, Elazığ il merkezi, ilçe ve köylerde bulunan on okuldaki 5,6, 7 ve 8. sınıf düzeyinde öğrenimlerini sürdüren 758 öğrencioluşturmaktadır. Araştırmada Kier, Blanchard, Osborne ve Albert(2013) tarafından geliştirilen “Science, Technology, Engineering, andMathematics Career Interest Survey (STEM-CIS)” isimli ölçeğinTürkçeye uyarlanmış hali kullanılmıştır. Koyunlu-Ünlü, Dökme ve Ünlü(2016) tarafından ölçeğin uyarlama çalışması yapılarak “FeTeMMMesleklerine Yönelik İlgi” olarak isimlendirilmiştir. Ölçek 4 alt boyuttan(fen meslekleri, teknoloji meslekleri, mühendislik meslekleri vematematik meslekleri) oluşan 40 maddelik 5 likert tipindedir.Değişkenlerin normallik göstergeleri olan ortalama, mod, medyan,çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiştir. Değerlerin incelemesisonucunda elde edilen veriler normal dağılım gösterdiği belirlenmiş vebunun üzerine bağımsız örneklem t testi, varyans analizi ve Tukey testikullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin FeTeMM mesleklerineyönelik ilgi düzeylerinde cinsiyet, yaşadıkları yer, ebeveyn eğitimdurumları ve ebeveyn gelir durumlarına göre anlamlı farklılıklar olduğubelirlenmiştir. Ayrıca her bir değişken için FeTeMM mesleklerine yönelikilgi ölçeğinin alt boyutları karşılaştırılmıştır. Alt boyutlarda da FeTeMMmesleklerine yönelik ilgi düzeylerinde değişkenlere göre anlamlı farklılıkolduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlaragöre de önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları