VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİ HASTALARINDAN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALARIN ANTİMİKROBİYAL DUYARLILIKLARI - TOKSÖZ, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), invaziv Mekanik Ventilasyon (MV) uygulanan hastalarda gelişen ve yoğun bakım ünitelerinde sık karşılaşılan, mortalite hızı yüksek bir hastane enfeksiyonudur. Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Hastanesi Dahili Yoğun Bakım Ünitesinde Mekanik Ventilatör kullanan ve pnömoni teşhisi konulmuş 50 hastanın endotrakial aspirat veya bronj lavajı incelenmiş, tespit edilen etkenlerin antimikrobiyal duyarlılıkları araştırılmıştır. VİP olgularında sıklık sırasına göre; Acinetobacter baumannii %42, Klebsiella pneumoniae %26, Pseudomonas aeruginosa %20, Serratia marcescens %4, Streptococcus spp., Enterobacter spp., Staphylacoccus aereus ve Stenotrophomonas maltophilia ise %2 oranında izole edilmiştir. Klinik uygulamada sorun oluşturabilecek bazı antibiyotik direnç profilleri elde edilmiştir. Acinetobacter baumannii suşlarında Ceftazidime, İmipenem, Meropenem, Piperacillin-Tazobactam ve Cefepime %100 direnç saptanmıştır. Klebsiella pneumoniae suşlarında, Gentamisin direnci %15, Trimethoprim-Sulphamethoxazole direnci ise %38 olarak saptanmıştır. Pseudomonas aeruginosa suşlarında ise Piperacillin-Tazobactam'a %90 oranında direnç tespit edilmiştir. Ampirik tedavide kullanılacak antibiyotiklerin ünitenin mikrobiyolojik flora ve antibiyotik direncine göre seçilir, etken izolasyonu sonrasında ise; tedavinin antibiyotik duyarlılık sonucuna göre dar spektrumlu antibiyotik ile modifiye edilmesi hedeflenmelidir.

Antimicrobial Susceptibility of Microorganisms İsolated From Ventilator-Associated Pneumonia Patients VIP is a hospital infection which has a high mortality ratio, often seen in intensive care units and occurs in patients with invasive mechanic ventilation. In this study, Firat University Hospital Intensive care unit built using the mechanical ventilator and endotrakial tube of 50 patients, diagnosed with aspiration pneumonia or aplied of lavage bronja, examined and determined by the antimicrobial susceptibility factors have been investigated. Bacterial frequency of patients with VAP; Acinetobacter baumannii 42%, Klebsiella pneumoniae 26%, Pseudomonas aeruginosa 20%, Serratia marcescens 4%, Streptococcus spp, Enterobacter spp, and Stenotrophomonas maltophilia Staphylacoccus aureus was isolated by 2%. Some antibiotic resistance profiles that can matter at clinical applications were obtained. Ceftazidime, İmipenem, Meropenem, Piperacillin-Tazobactam and Cefepime 100% resistance was observed in Acinetobacter baumannii strains Gentamicin resistance in Klebsiella pneumoniae strain 15%, Trimethoprim-Sulphamethoxazole 38% resistance respectively. The resistance in Pseudomonas aeruginosa strains to Piperacillin-Tazobactam was 90% Empirical antibiotic therapy selects according to antibiotic resistance and microbial flora of ıntensive care unit after the isolation of microorganism and determined results of antibiotic resistance, therapy should be modified narrow-spectrum antibiotics.
Antimicrobial susceptibility of microorganisms isolated from ventilator-associated pneumonia patients
Keywords: Mikrobiyoloji