ATLARDA RHODOCOCCUS EQUİ' NİN TESPİTİ VE GENOTİPLENDİRİLMESİ - YERLİKAYA, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bir toprak saprofiti olan Rhodococcus equi?den kaynaklanan pnömoniler; dünya genelinde özellikle taylar için mortalite oranının yüksek olması, tedavi, korunma ve kontrol metotlarının yetersizliği ve buna bağlı olarak ekonomik düzeyde ciddi kayıplara yol açması sebebi ile baş edilmesi gereken önemli enfeksiyonlar arasındadır. Çalışmamızda yarış atı yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı Malatya, Şanlıurfa, Bursa, Eskişehir ve İzmit şehirlerinde bulunan kurumsal işletmelere bağlı haralarda ve özel çiftliklerdeki taylardan alınan nazal ve fekal svaplar ile bu çiftliklerden toplanan toprak ve su örnekleri kullanıldı. Örneklerde R.equi?nin varlığının bakteriyolojik ve moleküler yöntemlerle araştırılması ve hastalığın muhtemel risk faktörlerinin belirlenmesinin yanı sıra, elde edilen izolatlar arasındaki genetik ilişkinin Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE) yöntemiyle ortaya konması ve izolatların çeşitli antibiyotiklere (ampisilin, vankomisin, eritromisin, rifampisin, klaritromisin, tetrasiklin, streptomisin ve gentamisin) duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlandı. Yapılan bakteriyolojik ve moleküler analizler neticesinde nazal svap örneklerinde %10,04 (43/428), fekal svap örneklerinde %22,9 (98/428), toprak örneklerinde %29,4 (5/17), su örneklerinde %5,8 (1/17) oranlarında R.equi izolasyonu ve identifikasyonu gerçekleştirildi. R.equi olarak doğrulanan toplam 147 izolatın vapA genine spesifik primerlerin kullanıldığı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile incelenmesi sonucunda %46,2?si (68/147) virülent olarak tanımlandı. Saha izolatlarının antibiyotik duyarlılık profilleri incelendiğinde ise izolatların %43,5 (64/147)?inin test edilen tüm antibiyotiklere karşı duyarlı olduğu, buna karşılık %2,72 (4/147) ?sinin üç veya daha fazla antibiyotiğe karşı çoklu direnç gösterdiği tespit edildi. PFGE uygulanan toplam 65 adet virülent R.equi izolatında 29 farklı genotip belirlendi ve bu genotipleri içinde bulunduran 12 küme saptandı. Çalışmamızda çiftlik bilgileri ile ilgili yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda padokların mekanik temizliğinin yapılma sıklığı ile R.equi enfeksiyonlarından kaynaklı ölümlerin görülmemesi arasında pozitif korelasyon bulundu. Önceki yıllarda enfeksiyonun bildirildiği çiftliklerde virülent R.equi tespit edilirken, enfeksiyon bildirilmeyen çiftliklerden elde edilen izolatların avirülent olduğu saptandı. Sonuç olarak bu çalışma ile Türkiye?de ilk kez R.equi izolatlarının PFGE profilleri ortaya konuldu. Özellikle virülent R.equi suşlarının izole edildiği çiftliklerde farklı genotiplerin saptanması nedeniyle bulaş kaynakları ve risk faktörlerinin daha kapsamlı bir şekilde araştırılmasına, dirençli suşların genotipik karakterlerinin ayrıntılı olarak ortaya konmasına ve taylarda bağışıklık sisteminin yetişkin atlara göre daha az gelişmiş olması nedeniyle immunizasyon tekniklerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu minvalde elde edilecek verilerin R. equi enfeksiyonlarına karşı daha etkin kontrol ve korunma stratejilerinin geliştirilmesine olanak sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Pnömoni, Rhodococcus equi, vapA, PFGE, PCR, antimikrobiyal duyarlılık.

Pneumonia caused by a soil saprophyte Rhodococcus equi is considered as one of the most important infections with high mortality rate in foals worldwide. The lack of effective treatment, control and prevention measures results in significant economical losses, and therefore urgent action is needed to overcome this infection. In this study, nasal and fecal swab samples were collected from foals reared at the state and private horse farms located in Malatya, Şanlıurfa, Bursa, Eskişehir and İzmit provinces where racehorse breeding is common. In addition, soil and water samples were taken from these enterprises. This study was carried out to investigate the presence and frequency of R. equi by bacteriological and molecular methods, and to determine genetical relationship between the field isolates by Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE). Also, possible risk factors of the infection and in vitro sensitivity of the isolates to various antibiotics including ampicillin, vancomycin, erythromycin, rifampicin, clarithromycin, tetracycline, streptomycin, gentamicin were determined. Following bacteriological and molecular analyses, 10.04% (43/428) of nasal swab samples, 22.9% (98/428) of fecal swab samples, 29.4% (6/17) of soil samples and 5.8% (1/17) of water samples were confirmed as R.equi. Of the total 147 isolates confirmed R.equi, 46.2% (68/147) were identified as virulent by the PCR using vapA gene specific primers. When the antibiotic susceptibility profiles of the isolates were examined, it was found that 43.5% (64/147) of the strains were sensitive to all tested antibiotics while 2.72% (4/147) showed multiple resistance to three or more antibiotics. PFGE analyses of 65 virulent R.equi isolates produced 29 different genotype patterns within 12 clusters. In the statistical analyses of farm parametres, a positive correlation was found between the frequency of mechanical cleansing of paddocks and the absence of deaths due to R. equi infection. While virulent R. equi isolates were detected in farms with previous history of infection, the isolates obtained from farms without previous infection history were determined to be avirulent. In conclusion, the present study revealed PFGE profiles of R. equi field isolates for the first time in Turkey. As a remarkable finding, the detection of different genotypes in farms where virulent R. equi isolates were obtained necessitates comprehensive investigation of transmission sources and risk factors of the infection in addition to elucidation of genotypic features of resistant strains. It is also required to develop immunization techniques due to the fact that immune systems of foals are less improved when compared to horses. It is suggested that such data will enable the development of more effective control and prevention strategies against R. equi infections. Key words: Pneumonia, Rhodococcus equi, vapA, PFGE, PCR, antimicrobial susceptibility.
Detection and genotyping of rhodococcus equi in horses
Keywords: Veteriner Hekimliği; Mikrobiyoloji