SİLVAN İLÇESİ KÖYLERİNİN COĞRAFİ ANALİZİ - Haylı, Selçuk (My University, 2022)
Silvan İlçesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle bölümü içinde, Diyarbakır ilinin kuzey doğusunda yer almaktadır. Silvan İlçesi, toplam nüfus açısından Diyarbakır ilinin merkez ilçeler (4) hariç, 13 taşra ilçesi içinde, üçüncü sırada yer alır. Bu çalışma, Silvan ilçesine bağlı 81 köy yerleşmelerini kapsamaktadır. Köy yerleşmelerini etkileyen doğal faktörler, köylerin nüfusları, yerleşmelerin dağılışları, mesken özellikleri, köy yerleşmelerinin doku ve formları, yükseltileri, alanları, konumları, ve ekonomik faaliyetleri gibi bazı coğrafi göstergeler kullanılarak Silvan İlçesi köyleri, bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Araştırma betimsel nitelikte bir saha araştırmasıdır. Silvan köylerindeki yüksek doğum oranına bağlı oluşan yüksek nüfus artışı sebebiyle nüfus, 2000 yılına kadar artmıştır. Fakat sonrasında göç verme süreci başlamış ve kırsal nüfusta azalma yaşanmaya başlamıştır.Silvan köylerinde coğrafi manzaranın şekillenmesinde çok sayıda faktörün etkisi olmuştur. Ancak bunların içinde en etkili olanı, topografya şartlarıdır. Yer şekilleri açısından, ilçe arazisinde iki farklı kesim dikkati çeker. Birincisi; Uzuncaseki Dağları doğu uzantılarının kapladığı, ilçenin kuzey yarısıdır. İkincisi ise, ilçenin güney yarısını oluşturan; doğuda Batman Çayı vadisine ve güneyde Diyarbakır havzasına doğru hafifçe alçalarak devam eden plato-ova sahasıdır. Bu araştırmada ele aldığımız başlıkların tamamında, bu iki morfolojik ünitenin farklılaşmada birincil rol oynadığı dikkat çekilmektedir.
Keywords: Kırsal yerleşme; Silvan; coğrafya; köy