Ziraat Türkiye Kupasında Mücadele Eden Takımların Ev Sahibi Olma Avantajlarının İncelenmesi - Tutaş, Serhat; Genç, Fatih Ahmet; Coşkuner, Zeki (Kilis 7 Aralik University, 2023)
Bu çalışma; Ziraat Türkiye Kupasında mücadele eden takımların müsabakalarda ev sahibi olma avantajı değişkeni açısından analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evren ve örneklemini 2022-2023 sezonunda Türkiye Kupasında final müsabakası hariç toplamda 148 müsabaka oluşturmaktadır. Oynanan müsabakalara ait veriler İnstat futbol müsabaka analiz programı istatistiksel verileri ve Türkiye Futbol Federasyonunun resmi internet sitesinden elde edilmiştir. Elde edilen veriler Spss 22 programı ile tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılarak incelenmiştir. Araştırmada ev sahibi olma avantajı evrenin tamamı olan 148 müsabaka incelenerek yüzde ve frekans olarak verilmiştir. Ziraat Türkiye Kupasında oynanan müsabakalarda ev sahibi takımlar 104 galibiyet ve 44 mağlubiyet aldığı görülmektedir. Ayrıca oynanan karşılaşmalarda ev sahibi takımların 318 gol, deplasman takımlarının ise 185 gol attığı görülmektedir. Bu veriler ışığında ev sahibi olma avantajı oranı % 70,3 iken ev sahibi takımların gol atma oranı ise % 63,2 olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuç; tek maç eleme usulüne göre oynanan Türkiye Kupasında başarılı olabilmek için ev sahibi olmanın önemli bir avantaj olduğu görülmektedir.
Keywords: Sports Science and Exercise (Other); Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)