Population dynamics and stock assessment of Capoeta umbla (Heckel, 1843) in Lake Hazar, Elazığ, Turkey - Çoban, Mehmet Zülfü; Gündüz, Fatih; Demirol, Ferhat; Örnekçi, Gürel Nedim; Karakaya, Gökhan; Türkgülü, İbrahim; Alp, Ahmet (My University, 2013)
Elazığ Hazar Gölü’ndeki Capoeta umbla (Heckel, 1843) populasyonunun av miktarları, boy frekansları, büyüme parametreleri ve ölüm oranları gibi populasyon parametreleri ve stok büyüklüğü incelendi. Populasyona ait boy ağırlık ilişkisi W= 0.070xTL2,39 (n= 364; R2 = 0.95) ve von Bertalanffy büyüme parametreleri ise; L?=53.77 cm; K=0.16; t0=-1.84 ve W?=957.38 g olarak hesaplandı. C. umbla populasyonunda doğal ölüm oranı M=0.363; balıkçılık ölüm oranı F=0.349 ve total ölüm oranı Z=0.712 olarak bulundu. Yıllık avlanan ürün miktarı 25721 kg (107544 adet) olup avlanan balıkların ortalama büyüklüğü 28.7 cm (239.4 g) olarak hesaplandı. Markalama yöntemine göre stok büyüklüğü bioymas olarak 91601 kg (CI(%95): 85163-99091 kg) ve sayısal olarak ise 382627 adet (CI(%95): 355736-413916 adet) olarak hesaplandı. Boya dayalı cohort analizine göre ise ortalama biyomas 95256 kg (CI(%95): 55079-263225 kg) ve sayısal olarak ise 358105 adet (CI(%95): 240251-868729 adet) olarak tahmin edildi. Ürün-Biyomas ilişkisine göre sürdürülebilir maksimum ürün (MSY) 27070 kg olarak hesaplandı.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi