FRROMANYETİK BİR CİSMİN ELEKTROMIKNATIS YARDIMIYLA HAVADA KONUM KONTROLU - ORHAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1987)
Bu yüksek lisans tezinde, bir elektromıknatısla ferromanyetik bir cismin havada konum kontrolü için gerekli devreler tasarlanmıştır. Bu devreler tasarlanırken elektromıknatıs çekim kuvvetinin nasıl hesaplanacağı, malzemenin nasıl seçileceği, kontrol devresinin blok diyagramının nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği sorularının cevabı aranmıştır. Darlington güç transistörü sürme devresi tasarlanmış, transistörün iletime geçme ve kesime gitme süreleri ölçülmüş, özellikle transistörün kesime gitme zamanını kısaltmak için ek tedbirler alınmıştır. Kontrol kısmında PID kontrol devresinden yararlanılmış ve konum kontrolünün yapılmasında da mesafe bilgisi referans olarak alınmıştır.

In this master study,the circuits which are necessary to control the position of a ferromagnetics matter in space are designed. In designing these circuits it was investigated the answers or following questions:How would the attraction force of the electromagnet be calculated?How would the material be chosen?How would the block diagram of the control circuit be realised?The drawing circuit of darlington power transistor has been designed, the time of transmition to the turn on and turn off time have been measured. Especially additional precautions were taken to minimize fall time.In the control ciruit it was profited by PID contol circuit and distance knowledge was taken as referance controlling the position.
Position control of a frromagnetic material in the air by electromagnetism
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering