HAKKARİ İLİNİN XX. YÜZYIL DİNİ YAPISI VE GÜNÜMÜZDEKİ DİNİ HAYAT - GÜL, MUAMMER (Fırat Üniveristesi, 1999)
"Hakkari İli'nin XX. yy. Dini Tarihi Ve Günümüzdeki Dini Hayat" adı altında gerçekleştirilen ve büyük bir bölümü alan araştırmasına dayanan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Başlangıçla il hakkında genel bir bilgi verilmiş; Hakkari adının kaynağı, jeopolitiği, İslamiyet' in kabulünden itibaren dini tarihi ve etnik yapısına kısaea değinilmiştir. Tezin I. bölümünde 1900'lü yıllardan günümüze kadar olan dini tarihi çeşitli kaynaklar irdelenerek ortaya konulmuştur. II. Bölümde I99X yılı itibariyle Hakkari il merkezi ile birlikte ilçe ve köylerinin inanç haritası çıkarılmıştır. Bu bölüm tamamıyla alan araştırmasına dayanmaktadır. 111. ve son bölümde ise gelenek ve göreneklerin dini hayata yansıması ile şu anda mevcut dini yaşantı hem kaynaklara inilerek araştırılmış, hem de yöre halkı üzerinde bire bir mülakat, gözlem ve anket metotları uygulanarak, konu tarafsız bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır.Alevi Tarikatların olmadığı, Sünni Tarikatlardan olan Süleymaftcilık ve Nurculuğun da Terör ve Ekonomik sebeplerden dolayı il merkezinde bulunan iki yurt faaliyetinden öteye geçmediği tespitlerimiz arasındadır. Yapılan çalışmada ilin % 97'sinin Şafii Mezhebine, geri kalan % 3 'ünün ise Hanefi Mezhebine mensup olduğunu ve bunların çoğunluğunu da devlet memurlarının oluşturduğu gözlemlenmiştir.

These de la Huute Licence LA VİE RELİGİEUSE D'AUJOURD'HUİ ET L'HİSTOİRE RELİGİEUSE DE HAKKARİ Â XX EME SİECLE. Muammer GÜL L' Üniversite de Fırat L'institul des Sciences Sociaux Department des Sciences de la Religion et de la Phlosophi
La Vie religieuse d`ajourd'hui et l`histoire religieuse de Hakkari a XX. eme siacle
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion; Sosyoloji; Sociology