Pediküler vida revizyonlarında üç farklı tip vidanın sıyırma kuvvetlerinin karşılaştırılması: Biyomekanik çalışma - Esenkaya, İrfan; Denizhan, Yurdaer; Kaygusuz, Mehmet Akif; Yetmez, Mehmet; Keleştemur, Mehmet Halidun (My University, 2006)
Amaç: Pediküler vida revizyon cerrahisinde üç farklı tipte pediküler vida tasarımının aksiyel sıyırma kuvvetini nasıl etkilediği araştırıldı.Çalışma planı: Çalışmada dana lomber vertebralarından iki ayrı deney grubu oluşturuldu. Vertebraların her bir pedikülüne (tepleme uyguladıktan sonra veya tepleme uygulamadan) 6.5 mm dış çaplı Alıcı pediküler vidalar uygulandı. Vidalara aksiyel sıyırma (pull-out) testi uygulanarak pedikül yetersizliği geliştirildi. Tüm vertebraların sol pediküllerine 7 mm dış çaplı Alıcı tipi pediküler vida uygulandı. Sağ pediküllere ise, bir deney grubunda birinci tipte, diğer deney grubunda ikinci tipte uç kısımları genişleyebilen pediküler vida uygulandı. Aksiyel sıyırma testi her iki grupta tekrar edildi ve elde edilen sonuçlarla 6.5 mm Alıcı vidalarla ölçülen sıyırma kuvvetleri karşılaştırıldı. Sonuçlar: Birinci deney grubunda, 7 mm’lik Alıcı tipi revizyon vidalarıyla başlangıçtaki sıyırma kuvvetinin %65’i, birinci tip uç kısımları genişleyebilen pediküler vidalarla da %64’ü elde edildi. İkinci deney grubunda ise 7 mm’lik Alıcı tipi revizyon vidalarıyla başlangıçtaki sıyırma kuvvetinin %70’i, ikinci tip uç kısımları genişleyebilen pediküler vidalarla da %68.5’i elde edildi. Vida giriş yerinin teplenmesi, teplenme uygulanmayan grupla karşılaştırıldığında, sıyırma kuvvetinde ortalama %13’lük bir azalmaya neden oldu. Çıkarımlar: Pediküler vidaların revizyonunda, vida çapında sadece 0.5 mm’lik bir artışla yeterli vida-kemik ara yüzey kuvveti ve pedikül doluluğu elde edilemedi. Genişleyebilen pediküler vida kullanımıyla da yeterli pediküler vida stabilitesi sağlanamadı.
Keywords: Omurilik hastalıkları; Kemik vidaları; Yan etkiler; Biyomekanik