2,2-(3-(Sübstitüe-florofenil)-1-(4-oksifenil)prop-2-en-1-one)-4,4,6,6- bis[spiro(2',2"-dioksi-1',1"-bifenilil]SiklotrifosfazenlerinDielektrik ve Termal Özellikleri - Koran, Kenan (My University, 2018)
Bu çalışmada, yan grup olarak flor bulunan kalkonsübstitüesiklotrifosfazen bileşiklerinin dielektrik vetermal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ilk olarak 4'-hidroksiasetofenon ile 2-florobenzaldehit (a), 3-florobenzaldehit (b)ve 4-florobenzaldehit (c)NaOH varlığında etanolçözücüsünde etkileştirilerek 4'-hidroksi-sübstitüekalkon bileşikleri (1a-c) sentezlendi. İkinci olarakhekzaklorosiklotrifosfazen(HCP) ile 2,2'-dioksibifenolün reaksiyonundan 2,2-dikloro-4,4,6,6-[spiro(2',2''-dioksi-1',1''-bifenilil)]siklotrifosfazen (DPP) bileşiği elde edildi. Daha sonra sentezlenen 1a-c bileşikleriileDPP bileşiği reaksiyona sokularak kalkonsübstitüesiklotrifosfazen bileşikleri (BPCP 1-3)sentezlendi.Sübstitüesiklotrifosfazen bileşiklerinin yapıları FT-IR, 1 H, 13 C-APT ve 31 P-NMR spektroskopiyöntemleri ile doğrulandı ve bileşiklerin termal davranışları DSC ve TGA termal analiz metotları ilebelirlendi. TGA sonuçları bileşiklerin yüksek sıcaklıklarda bile kararlı bir yapıya sahip olduğunugöstermiştir. Sentezleri gerçekleştirilen bu fosfazen bileşiklerinin (BPCP 1-3)dielektrik sabiti, dielektrikkayıp faktörü ve AC iletkenlik değerleri artan sıcaklığa karşı frekansın bir fonksiyonu olarak (100 Hz ile 30kHz arasında) empedans analizörü ile belirlendi. BPCP 1-3 bileşiklerinin artan frekans ile dielektriközellikleri değiştiği gözlendi. Ayrıca bileşiklerin kapasitans ve dielektrik sabiti değerleri artan frekans vesıcaklıkta azalmakta ve yüksek frekanslarda sabit kaldığı gözlendi. Elde edilen sonuçlar neticesinde BPCP1-3 bileşiklerinin yalıtkan özellik gösterdiği tespit edildi.
Keywords: Fizikokimya; Mühendislik; Kimya