Oklu Kirpilerde Trachea’nın Bilgisayarlı Tomografi ile İncelenmesi - Atalar, Omer; Koç, Mustafa; Ozkan, Zaıt Ender; Kanmaz, Yeşim Aslan; Baygeldı, Saıme Betül; Alklay, Asuman Arkaş (My University, 2018)
Oklu kirpiler üzerinde yapılan literatür taramalarında trachea’nın bilgisayarlı tomografi metodu ile incelendiği bir araştırmayarastlanılmamıştır. Bu çalışmada; oklu kirpilerde trachea’nın bilgisayarlı tomografi ile ilk kez incelenmesi ve alanına önemli katkılarsağlaması amaçlanmıştır. Araştırmada 10 erişkin oklu kirpi kullanılmıştır. Multidedektör bilgisayarlı tomografi görüntüleri ve ölçümleritrachea ’nın pars cervicalis’i ve pars thoracalis’inden belirlenen 4 noktadan alınmıştır. Erkek ve dişiler arasında anlamlı bir istatistikselayrım tespit edilmemiştir. Bütün materyallerde vertical çap, transversal çaptan daha yüksek olarak ölçülmüştür. Ayrıca deneklerintamamında; trachea’nın çaplarının cranial’den caudale gidildikçe artması dikkat çekici bulunmuştur. İstatistiksel incelemede; vertical (V)ve transversal (T) çaplar ile lümen kesit alanı (crossection area) (CSA) ölçümlerinde, cervical ve thoracal değerler arasındaki farklaranlamlı bulunmuştur. Bu çalışmanın benzer araştırmalara referans veriler sunacağına kanaat getirilmiştir.
Keywords: Mikroskopi; Biyoloji; Genetik ve Kalıtım; Veterinerlik