Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Okul Öncesi Öğretmenine İlişkin Metaforik Algıları - N/A (Fırat University, 2016)
Özet Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin okul öncesi öğretmenine ilişkin metaforik algılarını belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgubilim deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim öğretim yılında Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği programında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrencilerin araştırmaya dahil edilmesinde gönüllü ve istekli olmaları dikkate alınmıştır. Örneklem seçiminde kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından oluşturulmuş açık uçlu sorudan oluşan bir görüşme formu aracılığı ile elde edilmiştir. Toplanan formlar nitel araştırma desenine uygun olarak içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Öncelikle öğrencilerin okul öncesi öğretmenine ilişkin ortaya koydukları metaforlar sıralanmış daha sonra bu metaforlar gruplandırılmıştır. Bununla birlikte metaforların ilgili kavramsal kategorileri temsil edip etmediği uzman görüşüne başvurularak teyit edilmiştir. Araştırma verileri çözümlendikten sonra ilgili metaforlar kategorize edilmiştir. Araştırmanın sonucunda okul öncesi öğretmenliği bölümü öğrencilerinin okul öncesi öğretmenine ilişkin algıları belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin okul öncesi öğretmenini; aile-bakımdan sorumlu olma, bilgi verme-aydınlatma, farklı yeteneklere sahip olma, yönlendirme, hayatilik, biçimlendirme, eğlendirme, yetiştirme-besleme, sabırlı ve dikkatli olma yönlerinden algıladıkları veya nitelendirdikleri sonucuna varılmıştır. Bu sonuç ışığında öneriler getirilmiştir.

Özet Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin okul öncesi öğretmenine ilişkin metaforik algılarını belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgubilim deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim öğretim yılında Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği programında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrencilerin araştırmaya dahil edilmesinde gönüllü ve istekli olmaları dikkate alınmıştır. Örneklem seçiminde kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından oluşturulmuş açık uçlu sorudan oluşan bir görüşme formu aracılığı ile elde edilmiştir. Toplanan formlar nitel araştırma desenine uygun olarak içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Öncelikle öğrencilerin okul öncesi öğretmenine ilişkin ortaya koydukları metaforlar sıralanmış daha sonra bu metaforlar gruplandırılmıştır. Bununla birlikte metaforların ilgili kavramsal kategorileri temsil edip etmediği uzman görüşüne başvurularak teyit edilmiştir. Araştırma verileri çözümlendikten sonra ilgili metaforlar kategorize edilmiştir. Araştırmanın sonucunda okul öncesi öğretmenliği bölümü öğrencilerinin okul öncesi öğretmenine ilişkin algıları belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin okul öncesi öğretmenini; aile-bakımdan sorumlu olma, bilgi verme-aydınlatma, farklı yeteneklere sahip olma, yönlendirme, hayatilik, biçimlendirme, eğlendirme, yetiştirme-besleme, sabırlı ve dikkatli olma yönlerinden algıladıkları veya nitelendirdikleri sonucuna varılmıştır. Bu sonuç ışığında öneriler getirilmiştir.
Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Okul Öncesi Öğretmenine İlişkin Metaforik Algıları