POLİ KLORLU BİFENİLLERİN FARE TİMUS HÜCRE KÜLTÜRLERİNDE İMMÜNOBİYOLOJİK ETKİLERİ - SANDAL, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
l.OZET Poli klorlu bifenil (PCB)ler endüstriyel amaçlar için üretildi ve yıllarca yaygın biçimde kullanıldı. Doğada ve biyolojik sistemlerde oldukça kalıcı olan bu bileşenlerin, nörotoksik, teratojenik, kanserojenik, immün sistemi baskılayıcı ve endokrin bozucu etkileri vardır. Bu çalışmanın amacı, fare timus hücre kültürlerinde planar (PCB 77) ve non-planar (PCB 52) PCB bileşenlerinin, timositlerin hücre içi kalsiyum ([Ca+2]0 seviyeleri, hücre canlılığı, membran fluditesi ve sitokin üretim profilleri üzerine olan etkilerini kıyaslamak olarak belirlemekti. Çalışmalarda, 28-30 g ağırlığındaki ICR (flow sitometre ve florometre deneylerinde) ve BALB/c cinsi (sitokin ELISA deneylerinde) erkek fareler kullanıldı. Hücre kültürleri iki farklı metodolojik yaklaşımla gerçekleştirildi. İlk metotta hazırlanan hücre kültürlerinde PCB 52 ve PCB 77 uygulamasından sonraki 5, 15, 30 ve 60. dakikalarda flow sitometre yöntemiyle [Ca+2]i seviyeleri ve hücre canlılığı; 5, 15 ve 30. dakikalarda da bir floresan spektrofotometre yardımıyla membran fluditesi belirlendi. Diğer in vitro modelde ise hazırlanan hücre kültürleri PCB 52 ve PCB 77 ile muamele edilip, (çalışmanın bu bölümü Concanavalin A (Con A) içeren ve içermeyen medyumla yapıldı) 12 ve 24. saatlerde ELISA yöntemiyle interlökin (IL)-4, İL- 10 ve interferon gama (IFN-y) konsantrasyonlarında meydana gelen değişiklikler belirlendi. Deneyler sonucunda, PCB 52 timus hücrelerinin canlılık oranlarında azalmaya sebep olurken, PCB 77 herhangi bir değişiklik oluşturmadı. Hem planar hem de non-planar PCB bileşenleri, [Ca+2]j seviyelerinde artışlar meydana getirdiler. Membran fludite ölçümlerinde ise PCB 52, floresan polarizasyonda azalmaya neden oldu ancak PCB 77 için herhangi bir etki gözlenmedi. Con A içeren ve içermeyen 1medyumda yapılan deneylerde her iki PCB bileşeni, IL-4 ve IFN-y üretimlerinde artışlar meydana getirirken, İL- 10 seviyelerinde azalmaya sebep oldular. Sonuçlarımız, non-planar PCBlerin sebep olduğu hücre ölümlerinin, timositlerin [Ca+2]i seviyeleri ve sitokin üretim profillerinde meydana gelen değişikliklerden ziyade membran fluditesinin değişmesi sebebiyle olabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: PCB, Thl/Th2 dengesi, membran fluditesi, [Ca+2]i seviyeleri, timus hücre kültürü.

Polichlorinated biphenyls (PCBs) were manufactured for industrial purposes and commonly used for many years. They are very persistent in both the environment and biological systems. PCBs exert several effects on biological functions, including immune suppression, carcinogenicity, neurotoxicity, teratogenicity and endocrine disruption. In the present study, structurally different two congeners PCB 77 and PCB 52 (coplanar and non-coplanar, respectively) were selected to comparatively examine their effects on cell viability, intracellular calcium ([Ca+2];) levels, membrane fluidity and cytokine production profile in mouse thymocyte cell cultures. In this study, male ICR (in flow cytometry and fluorescence polarization measurements) and BALB/c mice (in cytokine experiments) weighing between 28 and 30 g were used. The cell cultures were prepared in two different methodological approaches. In the first experimental design, cell viability and [Ca+2]i levels were determined by using a flow cytometry at 5, 15, 30 and 60 min intervals after PCB 52 and PCB 77 treatments. A fluorescence spectrophotometer was used to measure the membrane fluidity at 5, 15 and 30 min after PCBs treatment. In the second model, prepared cell cultures were treated with PCB 52 and PCB 77 and changes of interleukin QL)-4, EL- 10 and interferon-gamma (IFN-y) concentrations were evaluated by ELISA method at 12 and 24 h (the step was done both with and without Concanavalin A (Con A) medium): At the end of experiments, PCB 52 caused a decrease in ratio of cell viability, but PCB 77 had no significant effect. Both planar and non-planar congeners increased [Ca+2]i levels. In measurements of membrane fluidity, fluorescence polarization was reduced by PCB 52, but not by PCB 77. Both PCB congeners caused increases in IL-4 and IFN-y levels and a decrease in IL-10 levels in experiment, performed with and without Con A medium. Our results showed that changes in membrane fluidity was the primary reason for cell death rather than rise of [Ca+2]; levels and alterations of cytokine production profiles. Keywords: PCBs, Thl/Th2 balance, membrane fluidity, [Ca+2]; levels, thymocyte cell culture.
Immunobiologic effects of polychlorinated biphenyls in mouse thymocyte cell cultures
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizyoloji; Physiology