CENANİ DÖKMECİ'NİN ŞİİRLERİNDE YAPI VE TEMA - ÖZCAN, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2015)
1926'da Elazığ'da doğan Cenani Dökmeci, Elazığ'ın yetiştirdiği önemli şairlerdendir. Sanatın birçok dalında etkinliği söz konusu olsa da kendisini özellikle şiir alanında yetiştirmiştir. Daha önce hakkında herhangi bir çalışma bulunmayan Dökmeci, şiirlerinde bireysel ve toplumsal konulara yer vermiştir. Bu çalışmada Cenani Dökmeci'nin şiirlerini tema ve yapı olarak ele aldık. Çalışmanın birinci bölümünde şairin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği hakkında bilgi verdik. İkinci bölümünde şiirleri yapı ve tema bakımından inceleyerek, şiirlerde öne çıkan temaları ve yapısal unsurları belirledik. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise Dökmeci'nin şiirlerini dil ve üslup bakımından inceledik. Çalışmadaki temel amaç Elazığ'ın yetiştirdiği önemli bir değer olan Dökmeci'nin şiirlerini gün yüzüne çıkarmak ve bilinirliğini artırmaktır. Anahtar Kelimeler: Cenani Dökmeci, hayatı, edebi kişiliği, tema, yapı, dil ve üslup.

Cenani Dökmeci who was born in Elazığ in 1926 is one of the most important poets of Elazığ. While he has an effectiveness in many fields of art, he improves himself in the field of poetry. Dökmeci about whom there is no study uses personal and social topics in his poets. In this work we have examined the poems of Cenani Dökmeci in terms of theme and structure. In the first part of the work we have given information about the life, works and his literary identity. In the second part by studying his poems in terms of structure and theme we have detected the featured themes and structural elements. In the third part of the work we have examined his poems in terms of language and genre. The basic goal of the work is to reveal poems of this important figure of Elazığ and to increase his recognition. Key Words: Cenani Dökmeci, his works, literary identity, theme, structure, language and genre
Structure and style of peotry in Cenani Dökmeci
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı