Elazığ ve Malatya çevresinde yetiştirilen dişi sığırların enzootik bovine löykoz infeksiyonu yönünden taranması - Gulacti, İrem; Tonbak, Sükrü; Bulut, Tevfık Hakan; Bolat, Yusuf (My University, 2004)
Bu çalışmada Elazığ ve Malatya çevresinde yetiştirilen 345 dişi sığırdan alınan kan örneklerinde enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) ile Enzootik sığır löykemi virusuna karşı oluşan antikor varlığına bakılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda 345 hayvanın 9 tanesinde (%2.6) seropozitiflik bulunmuştur. Daha önceden bölgemizde yapılan çalışmada belirlenen pozitiflikle kıyaslanınca, bu seropozitiflik daha yüksek olarak belirlenmiştir. Çalışılan hayvanların dişi olması epidemiyolojik bakımdan bu seropozitifliği daha da önemli kılmaktadır.
Keywords: Türkiye; Doğu Anadolu Bölgesi; ELISA; Malatya; sığır; Elazığ; dişi hayvanlar; enzim bağışıklık deneyi; enzootik bovin lökozis; sığır lösemi virüsü; sığır löykozu