FORMALDEHİT VE AROMA SOLUYAN SIÇANLARDA HER İKİ UYGULAMANIN GNRH SEVİYELERİ VE TESTİSLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ - KÖSE, EVREN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Erkek sıçanlar üzerinde yapmış olduğumuz bu çalışmada, solunum yoluyla uygulanan formaldehit'in üreme sistemi üzerindeki olumsuz etkileri araştırıldı. Ayrıca formaldehit maruziyetine karşı gül yağının muhtemel koruyucu etkileri de değerlendirildi.Bu amaçla, 21 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan üç gruba ayrıldı. Grup I, kontrol olarak kullanılırken, Grup II'deki hayvanlar, 35 gün boyunca günde 1 saat 10 ppm dozunda formaldehite maruz bırakıldı. Grup III'teki hayvanlara ise, aynı dozda uygulanan formaldehit'in yanı sıra yine günlük olarak 1 ml gül yağı solunum yolu ile uygulandı. Deney sonunda hayvanlar dekapite edildi. İmmünohistokimyasal ve histolojik değerlendirmeler için hypothalamus ve testisler, spermiogram analizi için de epididymis dokuları alındı. Hayvanlardan alınan kan örneklerinde ise testosteron düzeyleri belirlendi.Formaldehit'e maruz kalan sıçanlar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, hypothalamus doku kesitlerinde daha şiddetli GnRH boyanmasının olduğu; testis ve epididymis incelemelerinde histopatolojik hasarların meydana geldiği; ayrıca testosteron seviyelerinde de bir düşüşün olduğu tespit edildi. Formaldehit maruziyetiyle birlikte gül yağı uygulanan grupta ise, hypothalamus kesitlerinde yine şiddetli bir GnRH boyanmasının görüldüğü; testis ve epididymis doku örneklerindeki histopatolojik değişikliklerin de düzeldiği ortaya kondu. Yine bu grupta testosteron seviyelerinin yükseldiği ve kontrol değerlerine yaklaştığı tespit edildi.Sonuçta, formaldehit maruziyetine bağlı olarak üreme sisteminde ciddi hasarların meydana geldiği ve bu hasarlara karşı gül yağının koruyucu etkiler gösterdiği ifade edilebilir.

In this study which performed on male rats, harmful effects of formaldehyde applied inhalation on reproductive system were investigated. Apart from this, possible protective effects of rose oil were evaluated against formaldehyde exposure.For this purpose, 21 adult male Wistar rats were divided into three groups. The Gruop I was used as the control group. The animals in Group II were exposed to 10 ppm formaldehyde for 35 days (1 hour a day). The animals in Group III were not only applied to the same formaldehyde dosage, but also applied 1ml rose oil per day via inhalation. At the end of the experiment, the rats were decapitated. When the hypothalamus and testes were used for immunohistochemical and histological evaluations, the epididymis tissues were taken for sperm analyzing. Testosterone levels were determined from the blood samples taken from animals.When the rats were exposed to formaldehyde compared with the contol group, it was determined that the hypothalamus tissue slices had much more severe GnRH staining. In the examination of testes and epididymis, the histopathological damages were found. In addition, it was proved that there was a decrease in the testosterone levels. In the group in which the rose oil was applied with formaldehyde exposure it was seen that the hypothalamus slices had a severe GnRH staining. In the tissues of testes and epididymis samples, it was found that the histopathological changes were improved. We also determined that the testosterone levels increased and they approached to the control levels in this group.As a result, it can be expressed that serious damages occured via formaldehyde exposure in reproductive system and that the rose oil had protective effects against these damages.
The investigation of the effects of both application on GnRH levels and testes, in the rats which formaldehyde and aroma inhaleted
Keywords: Anatomi