ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ'NDE ÇALIŞAN BAYANLARIN KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİYLE İLGİLİ BİLGİ VE UYGULAMALARI - ŞAHİN, TÜRKAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Dünyada ve Türkiye'de birçok tıbbi organizasyon kendi kendine meme muayenesini (KKMM) meme kanseri erken tanısını koymada tavsiye etmektedir. Bu araştırma, Adıyaman Üniversitesi'nde çalışan kadınların KKMM hakkında bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmanın evrenini Adıyaman Üniversitesi'nde çalışan 258 bayan personel oluşturmuştur. Evrenin tümü araştırmaya dahil edilmiş, kadınların 234'üne (% 90,7) ulaşılmıştır. Çalışmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan 26 soruluk bir anketle yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizi Statistical Packagefor Social Science istatistiksel paket programı ile Pearson X2 önemlilik testi kullanılarak yapılmıştır.Araştırmaya katılan kadınların %50,4'ünün evli, %80,8'inin üniversite-lisansüstü mezunu, %45,7'sinin akademik personel ve yaş ortalamasının 31,6±7,2 (min:20, max:60) olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %81,6'sı KKKM hakkında bilgi sahibi olduğunu. Bunların %90,6'sı ise KKMM'yi erken tanı yöntemi olarak gördüklerini ifade etmiştir. Kadınların bilgilerini çoğunlukla televizyondan (%27,9) ve doktordan (%23,4) aldıkları görülmüştür. KKKM'nin nasıl yapıldığını bilen kadınların (173 kişi) %89,6'sının KKMM uyguladığı, bunların %49,0'ının bu muayeneyi ayda bir, %52,3'ünün adetten 5-7 gün sonra yaptığı belirlenmiştir. KKMM yaptığını belirten kadınlardan %83,2'sinin ayna karşısında gözle meme muayenesini, %36,8'inin yatarak elle meme muayenesini, % 69,7'sinin ayakta elle meme muayenesini yaptığı saptanmıştır. KKMM'ni uygulayan katılımcıların %68,4'ünün doktora klinik meme muayenesi yaptırmadıkları belirlenmiştir. Araştırmada eğitim düzeyi yüksek, evli-dul-boşanmış kadınlarda KKMM hakkında bilgi sahibi olma ve meme muayenesini uygulama oranları daha fazla bulunmuştur. Kadınların çalışma statüleri ve medeni durumlarına göre KKMM hakkında bilgi sahibi olma durumları arasında istatistiksel bir fark saptanmıştır (p<0.05).Sonuç olarak; kadınların KKMM konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları saptanmıştır. KKMM'nin öneminin kavranması yapılacak çalışmaların desteklenmesi gerekmektedir.Anahtar Kelimeler: Adıyaman Üniversitesi, kadın çalışanlar, kendi kendine meme muayenesi.

KNOWLEDGE AND PRACTICE RELATED TO THE SELF BREAST EXAMINATION OF THE FEMALE EMPLOYEES OF THE ADIYAMAN UNIVERSITYMany medical organizations in the world and also in Turkey recommend breast self-examination (BSE) in early diagnosis of breast cancer. This research has been used to determine the BSE knowledge and practice of the women working at the Adiyaman University.Target population of this definitive study was 258 female staff of the Adiyaman University. All of the population has been included in the study and 234 (90,7%) of them has been reached. The data of the study has been obtained by applying a face-to-face questionnaire technique with a survey consisting of 26 questions. The analysis of the data has been conducted by using the Pearson X2 significance test and Statistical Package for Social Science.50,4% of the women participated in the study were married, 80,8% of them held university or master diplomas, 45,7% were academic personnel and their average age was 30,0 (min:20, max:60). 81,6% of the participants had information on BSE which they acquired from television (27,9%) and doctors (23,4%). 89,6% of the women (173 people) practiced BSE and 49,0 % of these women made this examination once a month, 52,3% 5-7 days after the menstruation, 90,6% considered BSE as an early diagnosis method. It was found that 83,2% of the women use eye-check for BSE, 36,8% of them made the examination lying on bed and 69,7% by hand and standing. It was determined that 68,4% had no clinical breast examination by a physician. Research, higher education level, married-widowed-divorced women to have information about BSE and breast examination application rates was more. Women's work status and marital status information about BSE was found to have a statistically significant difference between conditions (p <0.05).In conclusion, it was determined that women had no sufficient knowledge of BSE as desired. The importance of BSE should be recognized and the works to be done should be supported.Keywords: Adiyaman University, female employees, breast self-examination.
Knowledge and practice related to the self breast examination of the female employees of the Adiyaman University
Keywords: Halk Sağlığı