STİREN-BUTADİEN KOPOLİMER (SBR), POLİSTİREN (PS) VE POLİBUTADİEN (PB) ÜZERİNDEKİ HİDROJENLE MODİFİKASYON ÇALIŞMALARI - ÇAKMAK, İDRİS (Fırat Üniveristesi, 1992)
Doktora Tezi 3TIREN-6UTADIEN KOPOLİMER (SBR), POLİSTİ REN (PS) VE POLİBUTADİEN (PB) ÜZERİNDE HALOJENLE MOOİ Fİ KASYON ÇALİŞMALARİ. Idris ÇAKMAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Ana Bilim Dalı 1 992, Sayfa: 96 Bu çalışmada, Polisti ren (PS), Polibutadien (PB) veStiren-butadien kopolimer (SBR) üzerinde klor ve brom ile halojenierne reaksiyonları yapıldı. PS'nin zincir halojenle meşinde benzoil peroksit, PS ve SBR'nin halka hal ojeni en meşinde, PB ve SBR'nin zincir halojenlenmesinde iyot katalizör olarak kullanıldı. Halojenlenmiş polirnerler İR, *H-NMR ve element analizi ile fcarafcterize edildi. Halojenlemede % dönüşümler reaksiyona girmemiş halojen, açığa çıkan halojen asidi ve element analizinden bulundu. % Dönüşümün zamanla polirner türü, halojen ve sıcaklığa bağlı olarak değişen hızlarla arttığı, belli bir süreden sonra sabit kaldığı bulundu. % Dönüşümün, halojen/katalizör oranı arttıkça azaldığı, sıcaklık arttıkça arttığı gözlendi. Log % D-1/T grafiklerinin eğimlerinden her halojenierne reaksiyonu için aktivasyon enerjileri hesaplandı. Klorlama reaksiyonlarının aktivasyon ener jı'3i daha düşük bulundu. Ayrıca zinciri klorlanmış PS, zinciri brornl anmış PS ve haloj enlenmemiş PS'nin 25 °C 'de toluende limit viskozite sayıları ölçüldü. Sonuçlar, PS'nin zincir halojenlenmesi sırasında zincir kini malarının olduğunu, bu yan reaksiyonun özellikle brornlarnada önemli olduğu görüldü. ANAHTAR KELİMELER: Halojtfn, Modifikasyon, Polistffen, Polibutadien, Stiren-butadien kopolimer.

SUMMARY PhD Thesis MODIFICATION STUDİES ON STYREME-BUTADİEN COPOLYMER (SBR), POLYSTYRENE (PS) AND POLYBUTADİENE (PB) WITH HALOGEN. İdris ÇAKMAK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry. 1 992, Page: 96 In this study, halogenation reactions on polystyrene (PS), poly butadiene (PB) and styrene- butadiene copolymer (SBR) vere carried out by chlorine and bromine. Benzoil peroxide was used as catalyst in backbone halogenation of PS, iodine wa3 used 33 catalyst in the ring halogenation of PS and PB, in chain halogenation of SBR. Halogenated polymers were characterised by IR, 1H-NMR spectroscopy and elemental analysis. % conversions in halogenation vere found by determinating of unreacted halogen, of halogen acid formed in halogenation, and of halogen in halogenated polymers. % conversion in halogenation increased with the time of the reaction and then it was fixed at a time changing with temperature, type of the polymer and halogen. It was observed that % conversion increased as the ratio of halogen/katalyst decreased and the temperature increased. From the slope of the graph plotted log % conversion versus 1 /T activation energy for each halogenation reaction was calculated. Activation energy of the chlori nation reaction was found to be lower than that of brorni nation. İ n addition, the li miti ng viscosity numbers for chai n chlori nated PS, chai n bromi nated PS and the original PS were measured at 25 *C in toluen. The results showed that some chain scission accoopanies chain halogenation of PS and this side reaction was more important for bromi nation. K EY WO R DS : Hal oge n, Modi fi cati o n, Pol yst y re ne, Pol y b utadi e ne, St y re ne - b utadi e ne co pol i me r.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry