GÜVENİLİRLİK VE ETİK AÇIDAN SANAL GAZETELER - ÇÖTELİ, SAMİ (Fırat Üniveristesi, 2009)
E-gazetecilik, geleneksel gazetelerin ilk sayfalarının görüntü formatında internet üzerinden online olarak yayınlanması ile başlamıştır. Gelişen internet teknolojileri ve düşen internet maliyetleri sayesinde de, online gazetelere sadece ilk sayfa olmaktan çıkıp gazetenin tümünün internet üzerinden yayınlanmasına olanak vermiştir. Hatta gün içerisinde gelişen olayların günlük gazetelerde, bir sonraki gün yayınlanması mümkün iken, anlık haber yayınlanması online gazetecilikte mümkün olması devrim niteliği taşımaktadır. Bu durum izler ? okur kitle üzerinde cezp edici bir etki yaratmakta ve e-gazetelere olan ilgi artmaktadır. Bu artan talep doğrultusunda ise sanal ortamda yapılan gazetecilik, sadece geleneksel gazetelerin hakimiyetinden çıkmış ve hemen her isteyenin e-gazete oluşturabildiği bir ortamda bulunuyoruz.Geleneksel gazetelerin yayınlanabilmesi için gerekli olan ilk zorunluluk künyedir. Ancak sanal gazetelerin çoğunda künye bulunmuyor ve bununla ilgili herhangi bir yayın kuralıda bulunmamaktadır. Künyesi olmayan bir sanal gazeteye ne derece güvenilebiliriz ya da gazetecilik etiğine ne oranda bağlılık gösteriyorlar? Bu iki basit soruyu genişletmek mümkün olacaktır. Bir bilgiyi alırken kaynağın güvenilir ve bilinir olması haberin de gerçek ve güvenilir olduğuna işaret eder. Bu araştırmada inceleyecek konu da sanal gazeteler ve onların etik anlayışları olacaktır.

E-journalism, the traditional image of the first page of the newspaper format to publish them online via the internet is starting with. Emerging technologies and the Internet, thanks to falling costs in the internet, online newspapers, and become only the first page of newspapers all over the internet allowed to run. Even non-daily newspapers possible, instant news broadcasting to move the revolution in online journalism. Now the journalist in a virtual environment, just out of the traditional dominance of newspapers and almost all you want from e-newspapers are found in a created.Traditional newspapers are required to run the first obligation is tag. However, most of the tag does not have virtual newspapers, and any related publications and do not rule. Info on a non-degree virtual newspaper journalism ethics, what percentage of trust or loyalty show? It will be possible to extend these two simple questions. Receiving an information source is known to be reliable and trustworthy news and real and is also refers. In this study will examine ethical issues and their understanding of the virtual journal will be.
Virtual newspapers in terms of reliability and ethical
Keywords: Radyo-Televizyon; Gazetecilik