Lactarius controversus (Pers.) Pers.’in antimikrobiyal etkisinin belirlenmesi - İnci, Şule; Kırbag, Sevda (My University, 2024)
Öğüt mantarı olarak bilinen Lactarius controversus (Pers.) Pers., halk tarafından yenilebilir bir türdür. Dünyadaki birçok insan buruk tadı nedeniyle tüketmeyi tercih etmese de ülkemizde yaygın olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada, L. controversus’un metanol ve etanol ekstraktlarının bazı mikroorganizmalara (Escherichia coli ATCC25922, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Pseudomonas aeruginosa DMS50071, Bacillus megaterium DSM32, Staphylococcus aureus COWAN1, Candida albicans FMC17, Candida glabrata ATCC 66032 ve Trichophyton sp.) karşı antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Disk difüzyon yöntemine göre L. controversus'un metanol ve etanol ekstraktlarının kullanılan mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal (8.3-25.3 mm) etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Mikrodilüsyon yöntemine göre aynı türe ait metanol ve etanol ekstraktlarının minimum inhibitör konsantrasyon değerinin 31.25-250 µg/mL arasında olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda L. controversus'un bakteri, maya ve dermatofitlere karşı antimikrobiyal ajan olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Keywords: Antimikrobiyal etki; Yenilebilir mantarlar; Lactarius controversus; Mikrodilüsyon yöntemi