İRRİTABL BARSAK SENDROMU TEDAVİSİNDE TRİMEBUTİN VE TEGASEROD'UN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ÖCAL, ZEHRA SADAK (Fırat Üniveristesi, 2005)
GIRISIrritabl barsak sendromuna (IBS) sik olarak rastlanmaktadir. Bati toplumlarindayapilan epidemiyolojik çalismalarda genel popülasyonda %20 olarak bulunmustur vegastroenteroloji polikliniklerine basvuran hastalarin yarisini olusturmaktadir. Sikligiyüksek oldugu için, tanisal yaklasimlar, tedavi ve is gücü kaybi yüzünden önemlimiktarda ekonomik kayiplara yol açmaktadir.AMAÇIrritable barsak sendromunun (IBS) patofizyolojisi açik degildir ve henüz etkinbir tedavisi yoktur. Periferal enkefalinerjik regulasyonla gastrointestinal motiliteyidüzenleyen trimebutin IBS tedavisinde kullanilan ajanlardan birisidir. IBSpatogenezinde rol oynayan serotonin (5-hidroksi triptamin=5 -HT) reseptörlerine yöneliktedavilerin de etkin oldugu bildirilmektedir. Bir 5-HT4 reseptör parsiyel agonisti olantageserodun konstipasyon baskin IBS' nda etkili oldugu bulunmustur. Bu çalismadatrimebutin ve tegaserodun IBS tedavisindeki etkinlikleri karsilastirildi.YÖNTEMÇalismaya takip ve tedaviyi sözel olarak kabul eden , Roma II kriterlerine göretani konulan hastalar arasindan rastgele seçilen 85 kadin alindi. Son bir yil içerisindeen az üç ay, aralikli veya sürekli; siskinlik, abdominal agri veya rahatsizlik, defekasyonaliskanliginda konstipasyon agirlikli degisiklik olan hastalara, randomize olarak gündeüç kez 200 mg trimebutin (n=43) veya günde iki kez aç karnina 6 mg tegaserod (n=42)baslandi. Tegaserod gurubundan bir hasta siddetli bas agrisi nedeniyle tedaviyi birakti,bir hasta ise takiplere gelmedi. Trimebutin gurubundan ise üç hasta takiplere gelmedi.Her gurupta 40'ar hasta çalismayi tamamladi. Tedavinin dördüncü ve 12'ncihaftalarinin sonunda hastalar telefonla aranarak kontrole çagrildi ve Roma IIkriterlerine göre bazal IBS semptomlarinin sikligindaki azalma degerlendirildi.BULGULARHastalarin tamami kadindi (n=80). Trimebutin gurubunun yas ortalamasi 45.6Â±13.5 (18-72), tegaserod gurubunun ise 43.3Â± 13.6 (19-72) yil idi (p>0.05). Bazalsemptomlarin (karin agrisi, siskinlik, konstipasyon ve sert gayta) sikligi her iki guruptabenzerdi. Dördüncü hafta sonunda her iki tedavi gurubunda meydana gelen yanit1oranlari arasinda istatistiki olarak anlamli bir farklilik gözlenmedi. 12'nci hafta sonundaise tegaserod gurubunda karin agrisi (%63) ve sert gayta (%73) sikayetlerindeki yanitorani, trimebutin gurubuna göre (sirasi ile %32 ve %48) anlamli olarak yüksekti (psirasi ile <0.01 ve <0.05). Konstipasyon (%78) ve siskinlik (%50) sikayetlerindeki yanitoranlari da tegaserod gurubunda trimebutin gurubuna göre (sirasi ile %63 ve %35)daha yüksek olmasina ragmen istatistiki olarak anlamli degildi (p her ikisi içinde >0.05).SONUÇKonstipasyon sikâyeti üzerine her iki ilaç da benzer etki göstermekle berabertegaserod, özellikle uzun dönemde karin agrisi ve sert gayta semptomlari üzerinetrimebutine göre daha etkindir.Anahtar Kelimeler: Irritabl barsak sendromu, tegaserod, trimebutin2

Efficacy Of Tegaserod And Trimebutin In The Treatment Of Patients WithIrritable Bowel SyndromeINTRODUCTIONIrritable bowel syndrome (IBS) is often seen. The epidemiologic researches inwestern society, determine the rate as %20 in general populations and half of thepatients who apply to gastroenterology policlinic, have this syndrome. This syndrome isfrequently shown, for this reason it?s diagnosis approach, treatment and loosing ofworkforce are damage the economy.AIMPathophysiology of IBS is not clear and there isn?t any effective treatment.Trimebutin is one of the agent which is used for to regulate gastrointestinal motility withperipheral enchefalinergic regulation. It is known that the cures for serotonin (5-hydroxytryptamine = 5-HT) receptors, which take role in pathogenesis of I S, are effective.BEffects of tageserod (which is partial agonists of 5-HT4 receptors) and trimebutin, inIBS treatment are compared.METHOD85 women are chosen among the women who are diagnosed according toRoma 2 criterion. And these women accept to follow the study and treatment. 200mgtrimebutin (n=43) three a day or 6mg tegaserod (n=42) two a day on an empty stomachget started. These patients are complaining about bloating (periodic or continual),abdominal pain and changing the habit of defecation (in general constipation). One ofthe patients give up the tageserod cure because of severe headache, and one of thepatients did not follow the cure. In the group of trimebutin three patients are give up thecure. In both group 40 patients comleted the cure. At the end of the forth and twelfthweek, patients are invited by phone to control and it was seen that frequency of basalIBS symptoms were less according to Rome II criteria.FINDINGSAll the patients were woman (n=80 ). Average age of trimebutin group is 45.6Â±13.5 ( 18-72). And average age of tega serod group is 43.3Â± 13.6 (19-72 ), (p>0.05).Frequencies of basal symptoms are similar in both groups. At the end of the forth weekboth two group gave the similar answers to cure. And there weren?t any meaningful3differences determined. At the end of the twelfth week, abdominal pain (%63) and hardbagpipe (%73) more high than the group of trimebutin (%32 - %48), (p in queue <0.01and <0.05). And complaining about constipation (%78) and bloating (%50) in tegaserodgroup higher than trimebutin group (%63-%35) but not much meaningful. ( For both>0.05).CONCLUSIONBoth tegaserod and trimebutin show the similar effect on constipation. Butespecially in long period, tegaserod is more effective than trimebutin for abdominal painand hard bagpipe symptom.Keywords: irritable bowel syndrome, tegaserod, trimebutin4
Efficacy of tegaserod and trimebutin in the treatment of patients with irritable bowel syndrome
Keywords: Gastroenteroloji