TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ KAPSAMINDA 5. SINIF MATEMATİK EĞİTİMİNİN ÖĞRENCİ PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ - İPEK, SIDIKA AYBÜKE (Fırat Üniveristesi, 2026)
2024 yılı itibariyle Türkiye'de eğitim sisteminde yeni yaklaşım benimsenmiş ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli olarak adlandırılmıştır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile köklü değişiklik yaşayan derslerin başında matematik gelmektedir. Bilgi aktarımı yoğunluklu olan öğretim programından etkinlik temelli ve öğrenciyi merkezde tutan bir öğretim programına geçiş yapıldı. Çalışmamızda ise öğretim programlarında yapılan bu köklü değişikliklerden öğrencilerin nasıl etkilendiği incelenmek istenmiştir. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırmada nitel araştırma modellerinden fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Elazığ ilinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uygun eğitim alan 10 tane 5. Sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Öğrencilerin yeni model ile ilgili fikirlerine ulaşmak için yarı açık uçlu sorular oluşturuldu ve birebir görüşmeler yapıldı. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak yorumlandı. Öğrenci yorumlarına bakıldığında bireylerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile korkularak anılan bir ders olan matematik artık öğrencilerin korkulu rüyası olmaktan uzaklaşmıştır. Öğrencilerinin matematik dersine karşı duydukları motivasyonun arttığı elde edilen bulgular arasındadır. Ayrıca öğrencilerin yeni model ile kaynak kitap ihtiyaçlarının azaldığı okul dışındaki süreçlerde daha çok okul ders kitabı ve defterlerini kullandıkları da elde edilen bulgular arasındadır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin hedeflediği problem çözme becerilerine sahip bireyler yetiştirme durumu incelendiğinde ise öğrencilerin bu hedefe tam anlamıyla ulaşamadıkları yani benimsenen modelin bu konuda revizelere ihtiyacı olduğu da ortaya çıkarılmıştır. Yapılan araştırmanın bulguları ışığında öneriler sunulmuştur.

As of 2024, a new approach has been adopted in Turkey's education system, known as the Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (Century of Türkiye Education Model). Among the subjects that have undergone the most substantial transformation within this model, mathematics stands out prominently. The traditional, knowledge-transmission–oriented curriculum has been replaced by an activity-based and student-centered instructional design. This study aims to examine how students have been affected by these fundamental changes made in the mathematics curriculum. In line with this purpose, a phenomenological design, one of the qualitative research models, was employed. The participants of the study consisted of ten 5th-grade students in the province of Elazığ who were receiving education aligned with the Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli. Semi-structured interview questions were developed to gather students' perceptions regarding the new model, and one-on-one interviews were conducted. The collected data were analyzed through descriptive analysis. According to student statements, mathematics—traditionally regarded as a fear-evoking subject—has become less intimidating within the scope of the Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli. The findings also indicate that students' motivation toward mathematics has increased. Furthermore, it was observed that students' need for supplementary resource books has decreased under the new model, and they now rely more on their school textbooks and notebooks outside the classroom. However, when examining the model's goal of cultivating individuals with strong problem-solving skills, it was revealed that students have not yet fully achieved this objective, suggesting that revisions may be necessary for the model to better support this outcome. Based on the findings of the study, several recommendations have been presented.
Examination of 5th-grade mathematics education from a students perspevtive within the scope of the Maarif Model of the Turkey Century
Keywords: Eğitim ve Öğretim