Aminooksimlerin sentezi, karakterizasyonu ve bazı metallerle komplekslerinin incelenmesi - Taş, Eşref; Kaya, Mehmet Demir (My University, 1997)
Vic-dioksimler, geçiş metalleri ile verdikleri kararlı kompleksler nedeniyle şelat teşkil edici olarak kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma dört basamaktan ibarettir. Birinci basamağı siklohekzanonun epiklorhidrin ile etkileştirilmesinden l-Klor-2,3-O-siklohekziliden propan (I) elde edilmesi oluşturmaktadır. Çalışmanın ikinci basamağı ise, elde edilen (1) bileşiğinin 1,3-diaminopropanile reaksiyonu sonucunda 7,6-O-siklohekziliden-l-amino-4-aza heptan (2) bileşiğinin elde eldilmesini teşkil etmektedir. Çalışmanın üçüncü basamağında ise, (2) bileşiğinin anti-Kloroglioksim ile reaksiyonundan 9,10-O-siklohekziliden-3,7-diaza-l,2-bis (hidroksiimino) dekan sentezlenmiştir. Dördüncü basamakta da elde edilen bu yeni vic-dioksim ile değişik metallerin kompleksleri elde edilmiştir. Elde edilen yeni maddelerin yapıları; elementel analizi, AAS, IR, $^{1}H-NMR$ spektrumları ve TGA termogramı yardımıyla aydınlatılmıştır.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi; Kimya; İnorganik ve Nükleer