Erken Cumhuriyet Döneminde Bir Aile Dergisi: Muhit Aile Mecmuasında Aile, Kadın ve Çocuk (1928-1933) - Özdağ, Suat; Esen, Nihal (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı; Cumhuriyet Dönemi’nde yayımlanmış olan (1928-1933) Muhit Aile Mecmuası’ndaki Aile, Kadın ve Çocuk Üzerine neşredilmiş yazıları pedogojik ve bilimsel açıdan inceleyerek analiz etmektir. Aile toplumu ayakta tutan en önemli kurumdur. Bir devletin bekası, inşa ettiği toplumun ulus bilincine ve yetiştirme tarzına bağlıdır. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti de ulus bilincine varmış nesiller yetiştirmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla sosyal, kültürel, siyasi ve hukuksal alanda birçok çalışma yapmıştır. Cumhuriyet yöneticileri, yeni nesli inşa ederken basın ve yayın araçlarından da azami derecede faydalanmıştır. 1928-1933 yılları arasında faaliyet gösteren Muhit Aile Mecmuası, yayın hayatı boyunca aile, kadın ve çocuk üzerine birçok yazı neşretmiştir. Doküman analiz yöntemi kullanılarak hazırlanan bu çalışmada, dergideki bu yazılar incelenmiş, Cumhuriyet yönetimine ve topluma sunduğu katkılar ele alınmıştır.
Keywords: Çocuk; Kadın; Cumhuriyet; Ulus Devlet; Aile