Varikosel Patofizyolojisi 2023 - Orhan, İrem; Orhan, İrfan; Karakeci, Ahmet (My University, 2023)
Erkek infertilitesinin en sık düzeltilebilir patolojisi olarak saptanan vari- kosel, normal popülasyonda yaklaşık olarak % 15 oranlarında belirlen - mektedir. Genel popülasyonda bu kadar yüksek oranlarda saptanması ve erkeklerin sadece %20’sinin infertil olup geri kalan %80’inde fertilitenin etkilenmemiş olması, varikosel ve infertilite arasındaki patofizyolojik süreçlerin değerlendirilmesinde yeni araştırma konularını gündeme ge- tirmiştir. Konvansiyonel olarak varikoselin erkek üreme sistemine olası patofizyolojik etkisi, beş ayrı mekanizma ile değerlendirilmektedir. Bu mekanizmalar; hipertermi, hipoksi, toksik sürrenal metabolitlerin reflü- sü, hipogonadizm ve kadmium birikmesi olarak bildirilmektedir.
Keywords: Patofizyoloji; infertilite; varikosel