Milli eğitim denetçilerinin katıldığı ingilizce hizmet-içi eğitim kursunun etkililiği - Özmen, Fatma; Kaya, Fatih (My University, 2013)
Eğitim denetimi, mevcut durumun ortaya konulması, sorunların belirlenmesi, gelişme yönünde gerekli destek ve yardımın sağlanması bakımlarından büyük önem taşır. Eğitim denetiminde etkililiği sağlama büyük ölçüde denetçinin kendisini çok yönlü olarak geliştirmesiyle yakından ilişkilidir. Bu bağlamda, eğitim sistemindeki giderek değişen görev, rol ve sorumlulukların daha iyi kavranması ve yerine getirilmesi için hizmet-içi eğitim bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, umulan yararın elde edilebilmesi için, hizmet-içi eğitimin iyi planlanması ve etkili şekilde uygulanması gerekir. Bu araştırmanın amacı, hizmet-içi eğitim İngilizce kursuna devam eden Milli Eğitim denetçilerinin görüşleri doğrultusunda, İngilizce kursunun etkililiğini belirlemektir. Araştırma nitel olarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, hizmet-içi eğitim İngilizce kursuna devam eden Milli Eğitim Denetçileri oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Hizmet-içi eğitimin etkililiği, katılımcıların hedeflere ne düzeyde ulaştığını ortaya koymak ile mümkündür. Araştırmada, İngilizce hizmet-içi eğitimin etkililiğine yönelik elde edilen bulgular, özellikle öğretim yöntemleri, teknolojik olanaklar ve kurs öğretmenlerinin yeterliğine ilişkin de birtakım olumsuzluklar yaşandığını ortaya koymuştur. Ulaşılan sonuçlar eşliğinde, kursların etkili olabilmesi için, ihtiyaç ve beklentileri karşılayacak yönde kursların tasarlanması; ve kursta yer alan yetiştirici konumdaki öğretim elemanlarının, çağdaş öğretim teknikleri ve bilişim teknolojilerini kullanmada etkin olmalarının sağlanması yönünde birtakım önerilere yer verilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları