Elazığ ili çimento fabrikasının çevresinde yetişen Cerasus vulgaris Miller bitkisi polenlerinin in vitro çimlenme ve tüp gelişimi özelliklerinin araştırılması - Topdemir, Aykut; Gür, Nazmi; Çobanoğlu, Dursun (My University, 2004)
Elazığ ilinde bulunan Çimento Fabrikasının güneyinde kalan bölgeden 500 er metre aralıklarla 2500 üncü metreye kadar olan uzaklıklardan alınan Cerasus vulgaris Mil¬ler bitkisi polenlerinin in vitro polen çimlenmesi ve tüp uzunluklarının tespit edildiği araştırmada, fabrikaya yaklaştıkça hem çimlenme yüzdesi hem de tüp uzunluğunda önemli düşüşler tespit edildi. 2500 metredeki polen çimlenme yüzdesi 500 metreye gelindiğinde % 76 düşerek 12.98 olmuştur. Tüp uzunluğu da benzer şekilde 2500 m' de 571nm iken 500 m' de 30.70 (xm' ye düşmüş, diğer bir deyişle tüp uzunluğunda yak-laşık % 94.63 oranında bir kısalma olmuştur. 2500 metre' deki polen çimlenme yüzde¬si kontrol gurubuna göre düşük olmasına rağmen, tüp uzunluğunda bir farklılık göz-lenmemiştir.
Bildiri - Yayımlanmamış
Keywords: Elazığ; Çimento fabrikası; Cerasus vulgaris Miller; Polen; Tüp gelişimi