Tematik televizyon ve çocuk: İlköğretim öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıkları - Doğan, Adem; Goker, Goksel (My University, 2012)
Televizyonun günümüz toplumunda en fazla etkilediği hatta bağımlılık yaptığı kesimlerin başında çocuklar gelmektedir. Olayları algılama düzeyleri ve yorumlama yetenekleri gelişme aşamasında olan çocuklar, özellikle tematik çocuk kanallarının yayına başlamasıyla birlikte yeni bir televizyon yayıncılığı anlayışının etkilerine maruz kalmışlardır. Bu çalışmada Elazığ örneğinden hareketle, televizyonun çocukları üzerindeki potansiyel olumlu ve olumsuz etkileri, tematik çocuk kanallarının yayıncılık anlayışı, ilköğretim öğrencilerinin tematik çocuk kanallarına bakış açıları, aileden ve çocuk kanallarından beklentileri, çocuk kanallarının yayınlarının çocuklar üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; örneklem grubunun büyük bir çoğunluğunun günde ortalama 1 ila 2 saat arasında televizyon izlediği, en çok çizgi film ve çocuk programı izlemeyi tercih ettiği, bunun yanında yetişkinlere yönelik dizi filmlerin de çocuklar tarafından takip edildiği ve şiddet içerikli yayınların çocuklara ulaştığı tespit edilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Film; Radyo; Televizyon