10-14 yaş adölesan kızlarda beden imajı ve 8 haftalık egzersiz programının vücut postürüne etkisinin incelenmesi - Kuvat, Semra (Fırat Üniveristesi, 2026)
Araştırmanın amacı; 10–14 yaş aralığındaki kız adölesanların beden imajı farkındalık düzeylerini belirlemek ve uygulanan postür egzersizlerinin omurga eğriliği ile ağrı düzeyi üzerindeki etkilerini farklı değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın yöntemi; araştırma ön test-son test deneysel desen ile tasarlanmış bir çalışmadır. Çalışmanın evreni, Elazığ ilindeki tüm ortaokullarda öğrenim gören kız adölesan öğrenciler olup, örneklemi ise Elazığ iline bağlı Şehit Sezer İmam Hatip ve İstiklal Ortaokulunda 10-14 yaş aralığında bulunan toplam 200 adölesan kız öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma 100 kontrol grubu ve 100 postür egzersiz grubu olmak üzere iki gruptan oluşmuştur. Bu araştırmada 8 hafta boyunca postür egzersizleri yapılmış, aynı zamanda Beden İmajı Ölçeği (BİÖ) ve Görsel Analog Skala (VAS) uygulanmıştır. Postür egzersiz programı, haftada 3 kez, 60 dk süreyle ve 8 hafta ara vermeden uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin görsel analog ağrı skalası, beden imajı ve demografik özelliklerin gruplara (egzersiz-kontrol) göre farklılıkları bağımsız örneklem t-testi ve beden imajı ve alt boyutlarının demografik özelliklere göre farklılığı tek yönlü ANOVA analizi ile incelenmiştir. Farklılıkların büyüklüğünün belirlenmesi amacıyla Cohen's d katsayısı kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; egzersiz grubundaki katılımcıların postür ön ve son test puanlar arasında anlamlı bir farklılık olduğu (p<0.01) belirlenirken, kontrol grubundaki katılımcıların postür ön ve son test puanlar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Egzersiz grubundaki katılımcıların omurga eğriliği değişim oranı incelendiğinde %51.29'luk azalış ve kontrol grubunda %5.88'lik bir artış olduğu tespit edilmiştir. Postür egzersizleri sonucunda omurga eğriliğinde egzersiz grubuna bakıldığında önemli ölçüde iyileşme olduğu görülmüştür. Bununla beraber, postür egzersizleri sonrasında beden imajı ölçeğinden elde edilen verilerde, beden imajı algısı ve tüm alt değişkenlerinde anlamlı düzeyde iyileşme gözlemlenmiştir. Uygulanan egzersizlerin adölesan kızlarda mevcut ağrı düzeyini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, postür egzersizlerinin bedenin olumlu algılanmasını sağladığını, mevcut ağrıyı azalttığını ve omurgadaki eğrilik düzeyinde azalma meydana getirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak, egzersiz programına katılan bireylerde omurga eğriliklerinin anlamlı düzeyde düzeldiğini, buna karşın kontrol grubunda herhangi bir iyileşme gözlenmediğini göstermiştir. Ayrıca, egzersiz müdahalesinin beden imajı algısını olumlu yönde etkilediği ve ağrı düzeylerinde anlamlı azalma sağladığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda postür egzersizlerinin ergenlik döneminde önleyici ve destekleyici bir yaklaşım olarak değerlendirilebileceği ve erken yaşlarda uygulanmasının yararlı olabileceği düşünülmektedir.

The aim of this study is to determine the body image awareness levels of adolescent girls aged 10–14 and to examine the effects of applied posture exercises on spinal curvature and pain levels in terms of different variables. The research method was designed as a pre-test-post-test experimental study. The population consisted of all adolescent girls attending middle schools in Elazığ province, and the sample comprised a total of 200 adolescent girls aged 10-14 from Şehit Sezer İmam Hatip and İstiklal Middle Schools in Elazığ province. The study consisted of two groups: a control group of 100 and a posture exercise group of 100. In this study, posture exercises were performed for 8 weeks, and the Body Image Scale (BIS) and Visual Analog Scale (VAS) were also administered. The posture exercise program was applied 3 times a week for 60 minutes each time for 8 weeks without interruption. Data were analyzed using SPSS 25.0 software. Differences in students' visual analog pain scale, body image, and demographic characteristics between groups (exercise-control) were examined using independent samples t-tests, and differences in body image and its sub-dimensions according to demographic characteristics were examined using one-way ANOVA analysis. Cohen's d coefficient was used to determine the magnitude of the differences. According to the study findings, a significant difference was found between the pre- and post-test posture scores of the participants in the exercise group (p<0.01), while no significant difference was found between the pre- and post-test posture scores of the participants in the control group (p>0.05). When the rate of change in spinal curvature was examined, a decrease of 51.29% was observed in the exercise group and an increase of 5.88% in the control group. Significant improvement in spinal curvature was observed in the exercise group as a result of posture exercises. Furthermore, data obtained from the body image scale after posture exercises showed significant improvement in body image perception and all its sub-variables. It was determined that the applied exercises positively affected the existing pain level in adolescent girls. The findings indicate that posture exercises promote a positive body perception, reduce existing pain, and decrease the level of spinal curvature. In conclusion, the study showed that spinal curvatures improved significantly in individuals participating in the exercise program, while no improvement was observed in the control group. Furthermore, it was determined that the exercise intervention positively affected body image perception and significantly reduced pain levels. Based on these findings, it is suggested that posture exercises can be considered a preventive and supportive approach during adolescence and that their application at an early age may be beneficial.
Investigation of the effect of body image and 8-week exercise program on body posture in 10-14 years old adolescent girls
Keywords: Spor