YARATICI LİDERLİK VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: IRAK'IN DUHOK İLİNDEKİ KAMU MÜDÜRLÜKLERİNDE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA - ABDULLAH, PAYMAN RASOOL (Fırat Üniveristesi, 2025)
I?nsan kaynakları, en değerli varlık olan insanların yönetiminden sorumlu oldukları için herhangi bir kuruluşun büyümesinde ve sürdürülebilirliğinde hayati bir rol oynamaktadır. I?nsan kaynakları yönetiminin etkinliği, çalışanlar arasında yaratıcılığı, üretkenliği ve iş tatminini teşvik eden bir çalışma ortamının geliştirilmesini içermektedir. Yaratıcı liderlik, bu bağlamda çok önemli bir bileşen olarak ortaya çıkmıştır. Çünkü yenilikçi düşünmeyi ve sorun çözmeyi teşvik ederek kuruluşların dinamik piyasa koşullarına uyum sağlamasına ve büyümesine olanak tanımaktadır. Yaratıcı bir lider, çalışanları geleneksel sınırların ötesinde düşünmeye motive edip yeni fikirleri destekleyerek, iş birliğini ve açık iletişim kültürünü beslemektedir. Bu yaklaşım, bir kurumun başarısının temel göstergesi olan yüksek iş tatmini seviyelerine ulaşmak için gereklidir. Bu tez, Irak'ın Duhok ilinde yer alan Kamu Kurum Müdürlükleri'nde iş tatmininin sağlanmasında yaratıcı liderliğin rolünü araştırmaktadır. Çalışma, yaratıcı liderlik uygulamalarının ne ölçüde uygulandığını ve çalışanların iş tatmini düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Araştırma, çeşitli birimlerdeki kamu çalışanlarıyla yapılan anketler de dahil olmak üzere nicel yöntemlerin kullanıldığı analitik bir yaklaşıma dayanmaktadır. Sorunlara duyarlılık, özgünlük, akıcılık, esneklik, azim ve risk gibi yaratıcı liderliğin temel unsurları, çalışanların iş tatmini algılarını nasıl etkilediklerini belirlemek için incelenmiştir. Özellikle çalışanlar, liderleri sorunları etkili bir şekilde ele alma, yaratıcılığı teşvik etme, çoklu çözümler sunma, değişen durumlara uyum sağlama, zorluklar karşısında sebat etme ve hesaplanmış riskler alma becerisi gösterdiğinde daha yüksek memnuniyet bildirmişlerdir. Çalışma; beş hipotezi de destekleyerek, yaratıcı liderlik özelliklerinin olumlu bir çalışma ortamının teşvik edilmesinde ve çalışanların refahının artırılmasında önemli bir rol oynadığını doğrulamaktadır. Bu sonuçlara dayanarak çalışma; kamu kurumlarının çalışan memnuniyetini, bağlılığını ve genel kurumsal performansı artırmak için bu özellikleri geliştirmeye odaklanan liderlik geliştirme programlarına yatırım yapmasını önermektedir. Ayrıca, gelecekte yapılacak araştırmalar, yaratıcı liderliğin diğer sektörlerde ve bölgelerde iş tatmini üzerindeki uzun vadeli etkilerini inceleyebilecektir. Anahtar Kelimeler: I?nsan Kaynakları, Organizasyon, Yaratıcı Liderlik, I?ş Tatmini, Devlet Kurumları

Human resources play a vital role in the growth and sustainability of any organization, as they are responsible for managing the most valuable asset—its people. Effective of human resources management involves fostering a work environment that promotes creativity, productivity, and job satisfaction among employees. Creative leadership has emerged as a crucial component in this context, as it encourages innovative thinking and problem-solving, enabling organizations to adapt to dynamic market conditions and drive growth. A creative leader motivates employees to think beyond conventional boundaries, supports new ideas, and nurtures a culture of collaboration and open communication. This approach is essential for achieving high levels of job satisfaction, which is a key indicator of an organization's health and success. This thesis investigates the role of creative leadership in achieving job satisfaction within the directorates of government institutions in Duhok Province, Iraq. The study explores the extent to which creative leadership practices are implemented and their impact on employees' job satisfaction levels. The research is based on an analytical approach, utilizing quantitative methods, including surveys with government employees across various departments. Key aspects of creative leadership, such as sensitivy to problems, originality, fluency, flexibility, perseverance and risk are examined to determine how they influence employees' perceptions of their job satisfaction. Specifically, employees reported higher satisfaction when their leaders demonstrated the ability to address problems effectively, encourage creativity, offer multiple solutions, adapt to changing situations, persist through challenges, and take calculated risks. The study supports all five hypotheses, confirming that these creative leadership qualities play a crucial role in fostering a positive work environment and improving employee well-being. Based on these results, the study recommends that government institutions invest in leadership development programs focused on enhancing these traits to improve employee satisfaction, engagement, and overall organizational performance. Additionally, future research could explore the long-term effects of creative leadership on job satisfaction in other sectors and regions. Keywords: Human Resources, Organization, Creative Leadership, Job Satisfaction, Government I?nstitutions.
The relationship between creative leadership and job satisfaction: An empirical investigation in public directorates in Duhok province, Iraq
Keywords: İşletme