GENELLEŞTİRİLMİŞ BETA DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ - AYDOĞDU, SELAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu tez çalışmasında sürekli dağılım fonksiyonları arasında önemli bir yere sahip olan beta ve genelleştirilmiş beta dağılımları üzerinde durularak bu dağılımların önemli karakteristik özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmanın giriş kısmında genel olarak matematiksel istatistiğin temel konularından olan dağılımlar hakkında genel bir literatür bilgisi verilmiştir. Bu konuda yapılan çalışmalardan bahsedilerek beta dağılımının gerek matematiksel analiz ve gerekse istatiksel analiz açısından önemi vurgulanmıştır. Bunun ardından materyal ve metot başlığı altında çalışmada kullanılan matematiksel istatistiğin önemli tanım ve sonuçları verilmiştir.Çalışmanın ana kısmı olan bulgular başlığı altında ise genelleştirilmiş beta dağılımı ve önemli özellikleri verilmiştir. Bu bölümde genelleştirilmiş beta dağılımının özel durumları üzerinde durulmuş ve üstel dağılım ailesi içerisinde yer alan genel bir üstel dağılım fonksiyonu yapılandırılmıştır. Buna ilaveten genelleştirilmiş beta dağılımının parametrelerinin bazı sabit değerleri için olasılık tabloları elde edilmiştir. Ayrıca genelleştirilmiş beta dağılımının parametre değerlerinin olasılık dağılımı belirlenerek bir mixture dağılım elde edilmeye çalışılmıştır.Sonuç ve tartışma kısmında çalışmada elde edilen bulguların matematiksel istatistik ve istatistiksel analiz içerisindeki önemi literatür bilgileri ile birleştirilerek değerlendirilmiştir.Anahtar kelimeler: Beta dağılımı, Genelleştirilmiş Beta dağılımı, Gauss Hipergeometrik fonksiyon, Olasılık tablosu, Mixtür dağılım.

In this study, two important types of continuous distribution functions, the beta and the generalized beta distributions, were studied and the developments of their major characterictics properties were aimed to be improved.A comprehensive knowledge of literature about distributions which are the fundamentals of mathematical statistics are given as an introductory to this research. By dealing with the previous studies, it was emphasized why beta distribution is so important in the sense of both mathematical and statistical analysis. And later, some important descriptions and consequences of the mathematical statistics were defined in subsequent sections.Part of main evidence contains Generalized Beta distribution functions and its primary features were given within the findings title. The special conditions of the generalized beta and the exponential distributions functions were examined and rebuilded. Additionally, probability charts were obtained for some constant values of the generalized beta distributions parameters. The values of parameters were assumed to have a smooth distribution and a mixture distribution was thus improved by means of this approach.Part of result and discussion contain evidences with mathematical statistic and statistical analyzes with knowledge of literature are evaluated.Key words: Beta Distribution, Generalized Beta Distribution, Gauss Hypergeometric Function, Probability tables, Mixture Distributions.
Generalized beta distribution and its properties
Keywords: İstatistik