SUSANOĞLU (İÇEL) BELDESİ VE ÇEVRESİNİN SU KİMYASI İNCELENMESİ - TAŞAN, BAŞAK (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi SUSANOĞLU (İÇEL) BELDESİ VE ÇEVRESİNİN SU KİMYASI İNCELEMESİ Başak TAŞAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2001, Sayfa :69 Bu çalışmada Kubat, Atakent, Erdemli, Taşucu, Susanoğlu Köyü, Çıtak 5 Sitesi, Kızkalesi ve İçel kaynakları ile yerleşim yerlerine su veren kuyu suları incelenmiştir. Çalışma Susanoğlu (İçel) beldesi ve yakın çevresini kapsamaktadır. İnceleme alanında tek bir formasyon yüzeylemektedir. Bu da tabanda kumlu killi kireçtaşı ve kireçtaşı litolojisinde izlenen Orta Eosen yaşlı Adras Formasyonudur. Formasyon etkin tektonizmaya bağlı olarak kırıklı çatlaklı ve ileri derecede karstik bir yapıya sahiptir. Kimyasal analiz neticelerine göre kaynak ve kuyu sularında bulunan başlıca anyon ve katyonların kökenleri açıklanmıştır. Bu verilerin yardımıyla suların Schoeller, üçgen, dairesel, Piper ve sütun diyagramları çizilerek suların kimyasal bileşimlerinin litolojiyle ilişkileri ortaya konulmuş, ayrıca suların birbirleriyle korelasyonu yapılmıştır. Ca, Mg ve HCO3 sularda en fazla bulunan iyonlardır. ANAHTAR KELİMELER: Susanoğlu, Kızkalesi kaynağı, Taşucu kaynağı, Schoeller diyagramı
Chemical analysis water in Susanoğlu town and surroundings
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering