FATİH SULTAN MEHMET DEVRİ VEZİRLERİ: DÖNÜŞÜM, REKABET VE ETNİSİTE - GÖKMEN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Fatih Sultan Mehmed; Osmanlı Devlet yapısında bir takım değişiklikler yapmıştır. Bu çalışmada; Fatih Sultan Mehmed döneminde görev yapan veziriâzamların ve vezirlerin faaliyetleri, Fatih'in oluşturduğu yeni devlet düzeni ve bürokratik mücadeleler incelenmeye çalışılmıştır. Çandarlı Halil Paşa'nın görevden alınması ve akabinde idam edilmesi ile başlayan yeni süreç; devşirme kökenlilerin bürokraside ağırlık kazanmaları, Türk aristokrasisinin tasfiyesi ve Türk-devşirme ilişkileri açısından ana hatlarıyla irdelenmiştir. Devşirmelerdeki etnik bilincin varlığı ile ilgili bulgular değerlendirilmiş; bu bilincin devletin yürütme fonksiyonu üzerindeki güç mücadelesine etkisinin ne olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Fatih Sultan Mehmed; he made some changes in the Ottoman State structure. In this study; the activities of the viziers and viziers who served during the reign of Fatih Sultan Mehmed, the new state order created by Fatih and the bureaucratic struggles were tried to be examined. The new process that started with the dismissal and subsequent execution of Çandarlı Halil Pasha; Gaining weight of the devshirme origins in the bureaucracy, the liquidation of the Turkish aristocracy and the Turkish-devshirme relations were examined in outline. The findings regarding the existence of ethnic consciousness in the devshirme were evaluated; The effect of this consciousness on the power struggle on the executive function of the state has been tried to be revealed.
Fatih Sultan Mehmet period vicers: Transformation, competitiveness and ethnity
Keywords: Tarih