KÜRESEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRLERDE MAGNEZYUM ÖZLÜ TELLE AŞILAMA YÖNTEMİ PARAMETRELERİNİN DÖKÜM VERİMİNE ETKİLERİ - KAYA, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüz teknolojisinde dökümhaneler hammaddenin şarj edilmesinden son ürünün üretilmesine kadar insan inisiyatifinden uzaklaşarak bilgisayarlı sistemlerle döküme başlamışlardır. Yüksek kaliteli ürün tasarımı, kalitenin stabil tutulması, düşük maliyetli üretim, seri imalat yöntemlerinin geliştirilmesi için mühendisler; imal usullerini, üstünlüklerini ve sınırlarını detaylı tanıyarak en ucuz ve en doğruya ulaşmayı hedeflemelidirler. Magnezyum özlü tel sistemiyle küresel grafitli dökme demir üretimi esnasında sistem verilerinin en doğru şekilde girilmesi ve bu girdilerin birbirleriyle olan ilişkilerinin bilinmesi, diğer üretim yöntemlerinden üstünlükleriyle ortaya konulması bu tezin temel amaçlarındandır. Deneysel çalışma sıvı ham demirin indüksiyon ocağında karbon, silis ve ocak çıkış sıcaklığının ayarlanması sonrasında, tel sistemi istasyonuna getirilmesi ve burada potanın küreleştirme işlemi yapılması sayesinde numunelerin bakır kalıplara dökülmesi, numunelerin spektral analiz edilmesi, mikroyapı incelemesi, mikroyapının yorumlanması, tel sistemi verilerinin sistemden çekilerek tablolanması ve Mg veriminin en doğru şekilde hesaplanması ve grafiklerle desteklenmesi yapılmıştır.

In today's technology, foundries have moved away from human initiative from charging the raw material to the production of the final product and started casting with computerized systems. Engineers for high quality product design, stabilization of quality, low cost production, development of mass production methods; They should aim to reach the cheapest and most accurate by knowing the manufacturing methods, superiorities and limits in detail. The main purposes of this thesis are to enter the system data in the most accurate way during the production of spheroidal graphite ductile cast iron with the magnesium cored wire system, to know the relationships between these inputs and to present their superiority over other production methods. Experimental study, after the adjustment of the carbon, silica and furnace outlet temperature of the liquid raw iron in the induction furnace, it is brought to the wire system station and the ladle is treated there, pouring the samples into copper molds, spectral analysis of the samples, microstructure analysis, interpretation of the microstructure, tabulating the wire system data from the system and Mg yield was calculated in the most accurate way and supported by graphics.
Effects of magnesium core wire inoculation method parameters on casting efficiency in spheroidal graphite ductile cast irons
Keywords: Metalurji Mühendisliği