7075 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ FREZE İLE İŞLENMESİNDE MİNİMUM SOĞUTMA SIVISI KULLANMANIN PERFORMANS KARAKTERİSTİKLERİNE ETKİSİ - HÜSEYİNOĞLU, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada, 7075 alüminyum alaşımı bir malzemenin minimum soğutma sıvısı ve geleneksel soğutma tekniği kullanılarak frezelenmesi işleminde performans karakteristikleri üzerinde işleme parametrelerinin etkisi deneysel olarak incelendi. Performans çıktıları olarak iş parçası yüzey pürüzlülüğü ve çapak yüksekliği ele alındı. Minimum soğutma sıvısı ile işlemede kesme sıvısı pulverize bir şekilde iş parçası ile kesici takım arasına gönderildi. Kesme sıvısı olarak bor yağı ve su karışımı kullanıldı. Deneyler farklı kesici takımlar (HSS, TiN ve Karbür), devir sayıları (260, 780 ve 1330 dev/dak) ve ilerleme hızlarında (20, 40 ve 80 mm/dak) yapıldı. Yapılan deneylerde çapak oluşumu görülmediğinden yorumlar yüzey pürüzlülüğü dikkate alınarak yapıldı. Deneylerde ilerleme hızı arttıkça yüzey pürüzlülüğünün artığı fakat devir sayısı arttıkça yüzey pürüzlülüğünün azaldığı tespit edildi buna ek olarak karbür takımlarla yapılan deneylerde TiN ve HSS takımlara göre daha iyi yüzey pürüzlülüğü elde edildi.

In this study, effect of machining parameters on performance characteristics in milling of 7075 aluminum alloy by using minimum and conventional quantity coolant was experimentally investigated. Performance outputs are the surface roughness of work piece and burr height. The cutting fluid in machining with minimum quantity coolant was sent between work piece and cutting tool as pulverize. The mixture of boron oil and water was used as the cutting fluid. The experiments were performed with different cutting tools (HSS, TiN and Carbide), spindle speeds (260, 780 and 1330 rev/min) and feed rates (20, 40 and 80 mm/min). Any burr formation was not seen in the experiments so comments are made by taking into consideration surface ruoghness. In experiments it is determined that the surface roughness was increased when feed rate was increased but the surface roughness was reduced when the spindle speed was increased. In addition to the results of surface roughness are taken from experiments are made carbur tools better than TiN and HSS tools.
Effect of minimum quantity coolant usage on performance characteristic in milling of 7075 aluminum alloy
Keywords: Makine Mühendisliği