KIRSAL ALANDA VE KENT MERKEZİNDE ÇALIŞAN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İŞ DOYUMU - YAVAŞ, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu araştırmanın amacı; Elazığ ili kırsal alanında ve kent merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin iş doyumu düzeylerini belirlemek ve karşılaştırmaktır. Eğitimin odak noktasında bulunan ilköğretim sınıf öğretmenlerinin büyüklük ve mesafelerin artışı sonucu yakalandıkları iş doyumsuzluğunun sebepsel bağlantıları bu araştırmanın konusunu oluşturmuştur. Araştırmanın evrenini, 2006?2007 eğitim-öğretim yılında Elazığ ili sınırları içerisinde yer alan ilköğretim okullarında, merkezde görev yapan 1425, kırsal alanda görev yapan 706 kadrolu sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemine, merkezdeki ilköğretim okullarında görev yapan 304, kırsal alanda görev yapan 251 sınıf öğretmeni alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, 10 farklı iş doyumu ölçeğinden yararlanılarak oluşturulan ?iş doyumu ölçeği? kullanılmıştır. Beşli likert tipi ölçek, 7 bireysel değişken, 53 madde ve 9 boyuttan oluşmaktadır. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgiler, ikinci bölümde sınıf öğretmenlerinin iş doyumuna ilişkin görüşleri yer almaktadır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatiksel analizleri için SPSS (Statistical Package For Social Science, 13) paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, le? ve mann-whitney U testleri kullanılan araştırmada, hata payı üst sınırı 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgulara göre, kent merkezindeki ve kırsal alandaki ilköğretim okullarında çalışan sınıf öğretmenleri meslekleriyle ilgili orta seviyede iş doyumuna sahiptirler (3,291 ve 3,297). En yüksek vene's ,?t iş doyumu sağlanılan boyut (kırsal alan), ?birlikte çalışılan kimseler? iken, en doyumsuz oldukları (kent merkezi) boyut ?ödüller?dir. Bulgular çalıştığı yer açısından değerlendirildiğinde, kırsal alanda görev yapan sınıf öğretmenlerinin iş doyumu düzeylerinin kent merkezinde görev yapan sınıf öğretmenlerine göre iş doyumu düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur

The purpose of this research is to determine and compare the job satisfaction levels of classroom techers who lecture at elementary schools in the rural area and province Elazığ. It has been this research?s main issue as a result to increased are greatness and distances elementary classroom teachers who is in focus point of education what are the reasons for their job dissatisfaction. Classroom teachers, lecturing at elementary schools in rural area and centre of Elazığ - 1425 in centre, 706 in rural area- have comprimised the universe of research. 304 classroom teachers, working at elementary schools in centre and 251 classroom teachers working in rural area have olso been taken into the pattern of the research. In the research, ?job satisfaction scale?, which was made using to different types of job satisfaction scales, was used as a getting data tool. The five -likert -type scale consists of 7 individual variables, fifty-three items and nine dimensions. The questionnaire is made up of two sections. In the first section personal information and in the second section classroom teachers opinions on job satisfaction take place. SPSS (Statistical Package For Social Science, 13) packet programme has been used in order to analyse the statistical data determined at the research. Frequency, percent, arithmetic mean, standart deviation, levene?s ?t? , mann-whitney U tests have been used for the evulation of the data, the upper limit of erronous ratio has been accepted as 0.05. According to the results of research, classroom teachers who work in central province and rural area have a medium level of job satisfaction about their jobs (3,291 and 3,297). The highest job satisfaction dimension of classroom teachers is (rural area classroom teachers) people worked together (collegeau); the lowest one is (central province classroom teachers) rewards. At the evaluation of data related to place of work, it is found out that rural classroom teachers according to the central classroom teachers have more higher job satisfaction.
Job satisfaction of classroom teachers working in rural area and city centre
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Sosyoloji