AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞININ AKADEMİK BAŞARIYA ETKİSİNDE GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSUNUN ROLÜ - İRİTAŞ, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Akıllı telefon kullanımı; avantajlarının yanında dezavantajları ile birlikte öğrenciler ve toplumun geri kalanı için önemli bir potansiyel sorun olma özelliğini korumaktadır. Akıllı telefonların günümüzde öğrenme sürecinin bir parçası olmasının yanı sıra bu teknolojilerin aşırı kullanımına bağlı olarak ise üniversite öğrencilerinin akademik başarıyı yakalamakta zorluk yaşamaları muhtemeldir. Akıllı telefon bağımlılığı büyük oranda; başkalarının ödüllendirici deneyimler yaşayabileceği endişesi besleme ve başkalarının yaptıklarıyla sürekli bağlantıda kalma arzusu olarak tanımlanan Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (Fear of Missing out) ile yakından ilişkilidir. Bu çalışma Akıllı telefon bağımlılığının Akademik başarı üzerindeki etkisinde Gelişmeleri Kaçırma Korkusunun Rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Fırat Üniversitesi 4 yıllık fakültelerde öğrenim gören son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Fırat Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından alınan veriye göre belirlenmiş kriterler doğrultusunda; örneklem hacmi 367 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların 199 kadın, 168'i erkeklerden oluşmaktadır. Araştırmada demografik bilgileri yansıtan (yaş, cinsiyet, öğrenim görülen faküle, AGNO, kullanılan sosyal medya uygulamaları ve kullanım sıklıkları) Kişisel Bilgi Formu, geçerlilik ve güvenirliliği test edilmiş; Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeğinin Kısa Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları Gelişmeleri Kaçırma Korkusu ile Akıllı telefon bağımlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki; Akıllı telefon bağımlılığı ile Akademik başarı arasında düşük düzeyde negatif bir ilişki olduğu yönündedir. Cinsiyet ve öğrenim görülen fakülte öğrencilerin Akıllı telefon bağımlılıkları ve Gelişmeleri Kaçırma Korkusu düzeylerinde farklılık göstermemiştir. Ayrıca Akıllı telefon bağımlılığının Akademik başarı üzerindeki etkisinde Gelişmeleri Kaçırma Korkusunun düzenleyicilik rolü olmadığını tespit edilmiştir.

Smartphone use; with its advantages as well as disadvantages, it remains an important potential problem for students and the rest of society. Although smartphones are a part of the learning process today, university students are likely to have difficulty achieving academic success due to the excessive use of these technologies. Smartphone addiction is largely; It is closely related to Fear of Missing out, which is defined as the concern that others may have rewarding experiences and the desire to constantly stay in touch with what others are doing. This study aimed to examine the role of fear of missing out on the impact of smartphone addiction on academic success. The study group of the research consists of senior students studying in 4-year faculties at Fırat University. In line with the criteria determined according to the data received from Fırat University Student Affairs Department; The sample size was calculated as 367. 199 of the participants are women and 168 are men. In the research, the Personal Information Form, which reflects demographic information (age, gender, faculty, CGPA, social media applications used and frequency of use), was tested for validity and reliability; The Fear of Missing Out Scale and the Short Form of the Smartphone Addiction Scale were used. The data obtained was analyzed using the SPSS 22.0 package program. Research findings: A statistically significant relationship between Fear of Missing Out and Smartphone addiction; There is a low level negative relationship between smartphone addiction and academic success. Gender and faculty did not differ in students' Smartphone addiction and Fear of Missing Out levels. Additionally, it has been determined that Fear of Missing Out does not have a regulatory role in the effect of smartphone addiction on academic success.
The role of fear of missing out on the effect of smartphone addiction on academic achievement
Keywords: Yönetim Bilişim Sistemleri