Portakal kabuğu yağı ve cinsiyet oranının yumurtacı bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) yumurta verimi ve yumurta özellikleri üzerine etkisi - Erişir, Zeki; Şimşek, Ülkü Gülcihan; Ciftci, Mehmet; Yıldız, Nihat; Dalkılıç, Bestami (My University, 2015)
Bu ara ş tı rma, karma yem (KY) ve KY 200 ppm portakal kabu ğ u ya ğ ı (PY) ilaveli yemin yumurtac ı b ı ld ı rcı nlarda farkl ı cinsiyet oranları nda (1 erkek + 1 di ş i; 1 erkek + 3 di ş i; 1 erkek + 5 di ş i; 1 erkek +7 di ş i) yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oran ı , iç ve d ı ş yumurta kalite özellikleriüzerine etkilerini tespit etmek amacı yla yap ı lm ı ş tı r. Ara ş tı rmada toplam 80 adet (64 adet di ş i ve 16adet erkek) b ı ld ı rc ı n (Coturnix coturnix japonica ) kullan ı lm ı ş tı r. Deneme 42 gün sürmü ş tür. Portakalkabu ğ u ya ğ ı ve cinsiyet oran ı n ı n yumurta verimi ve yumurta a ğ ı rl ı ğ ı üzerine etkisi önemsizbulunmu ş tur (P>0.05). PY grubunda yem tüketimi dü ş mü ş tür (P<0.05). Di ş i say ı s ı n ı n fazla oldu ğ ukalabal ı k gruplarda b ı ld ı rc ı n ba ş ı na yem tüketimi önemli ölçüde artm ı ş tı r (P<0.001). Yemdenyararlanma gruplar aras ı nda benzer bulunmu ş tur (P>0.05).Portakal kabu ğ u ya ğ ı yumurta kabuka ğ ı rl ı ğ ı , yumurta kabuk oran ı (P<0.001), sarı rengi (P<0.01), ak yüksekli ğ i, sarı yüksekli ğ i, haughbirimi ve yumurta boyunu önemli düzeyde artı rı rken(P<0.05), yumurta a ğ ı rl ı ğ ı , yumurta kabukkal ı nl ı ğ ı , ak uzunlu ğ u, yumurta eni ve ş ekil indeksini etkilemedi ğ i görülmü ş tür. Cinsiyet oranları n ı nyumurta kalite özellikleri üzerine etkisinin olmad ı ğ ı tespit edilmi ş tir (P>0.05). Bu ara ş tı rman ı nsonucunda cinsiyet oran ı n ı n yumurta verimi ve yumurta özellikleri üzerine etkili olmad ı ğ ı , portakalkabu ğ u ya ğ ı n ı n yumurta kalitesini önemli düzeyde iyile ş tirdi ğ i tespit edilmi ş tir.
Keywords: Veterinerlik; Zooloji