DİABETİK POLİNÖROPATİLİ HASTALARDA ALFA LİPOİK ASİT TEDAVİSİNİN ETKİLERİNİN KLİNİK VE ELEKTROMİYOGRAFİK OLARAK İNCELENMESİ - İLHAN, METİN (Fırat Üniveristesi, 2000)
İOZET Klinik ve elektromiyografik olarak, distal simetrik sensorimotor tipte polinöropati tanısı alan 45 (26 kadın, 19 erkek) diabetik hasta çalışmaya alındı. Tedavi öncesi ve sonrası tüm hastalarda klinik değerlendirme MS, NIS(LL) ve NDS skorlamalan yardımı ile yapıldı. Sinir fonksiyonları için elektromiyografik olarak yüzeyel elektrodla üst ekstremitede median ve ulnar, alt ekstremitede peroneal, tibial ve sural sinirlerde distal latans, amplütüd, sinir ileti hızı, motor sinirlerde F yanıtı çalışıldı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldılar. Birinci gruba 3.5 ay süre ile 600 mg/gün alfa lipoik asit, ikinci gruba aynı süre ile plasebo uygulandı. Her iki grupta kan şekeri regülasyonu diyet, oral antidiabetik ve insulin ile sağlandı. Alfa lipoik asit tedavisi alan hastalarda, tedavi sonrası NIS, NIS(LL) ve NDS değerlerinde istatiksel olarak belirgin bir düzelme gözlendi (P<0.05). Plasebo alan gruptaki düşüşler anlamlı değildi (P>0.05). Sinir fonksiyon çalışmasında, alfa lipoik asit tedavisi alan hastaların distal latans değerlerinde median sinir dışında iyileşme gözlendi. Latanslardaki iyileşmelerden sadece tibial motor sinirdeki kısalma anlamlı bulundu (P<0.05). Plasebodaki latans değişiklikleri belirgin değildi. Alfa lipoik asit tedavisi alan hastalarda peroneal sinir amplütünde artış gözlendi (P>0.05). Plasebo uygulanan hastalarda peroneal sinir amplütüdündeki düşüş istatiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.05). Sinir ileti çalışmalarında tedavi grubundaki median motor ve ulnar sensorial sinirlerdeki artışlar anlamlı iken (PO.05), plasebo grubunda ileti hızı değişiklikleri belirgin bulunmadı (P>0.05). Sonuç olarak 600 mg/gün dozunda 3.5 ay süre ile uygulanan alfa lipoik asit tedavisi ciddi bir yan etki olmaksızın diabetik polinöropati semptomlarının gerilemesinde plaseboya göre üstün bulunmuştur. Elde edilen elektromiyografik cevap kısmi olup, daha uzun süreli çok sayıda kontrollü çalışmaya gereksinim göstermektedir. Anahtar kelimeler : Diabetik nöropati, Alfa lipoik asit, antioksidanlar nnKüMMT.*syflM Mmmî

In this study 45 diabetic (26 females, 19 males) patients who has diagnosed clinically and electromyographically distal symetrical sensory motor type polyneuropathy were included. Clinical evaluation before and after treatment was performed by means of MS, NIS(LL) and NDS scoring. For neural functions, electromyographically by superficial electrode distal latency, amplitude, nerve conduction velocity in median and ulnar nerves in upper extremity, peroneal, tibial and sural nerves in lover extremity and F response in motor nerves were studied. Patients were divided into two groups randomly. 600 mg per day alpha lipoic acid for 3.5 months to the first group, placebo for the same period to the second group was applied. In both groups blood glucose regulation was maintained by diet, oral antidiabetics and insulin. In patients treated with alpha lipoic acid, prominent improvement statistically in NIS, NIS(LL) and NDS values after treatment was observed (P<0.05). Decreases in group taking placebo was not significant (P>0.05). In nerves function study, except median nerve in distal latency values of patients treated with alpha lipoic acid improvement was observed. Out of improvement in latency only shortening in tibial motor nerves was found significant (P<0.05). Latency changes in placebo was not prominent. Increase in peroneal nerve amplitude in patients treated with alpha lipoic acid was observed (P>0.05). Decrease in peroneal nerve amplitude in patients applied placebo was found stastically significant (P<0.05). While increases in median motor and ulnar sensory nerves in the treatment group in nerves conduction studies was significant (P<0.05), changes the conduction velocity in placebo group were not prominent (P>0.05). As a result alpha lipoic acid treatment applied for 3.5 months 600 mg per day was found superior to placebo in respects to decrease in diabetic polyneuropathy symptoms without a serious side effect. Electromyographic response obtained was partial and it has needed much more controlled study for longer period of time. Key Words : Diabetic neuropathy, alpha lipoic acid, antioxidants
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases