TÜRKİYE TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA ÖN SES ÜNSÜZLERİ - UZUN, CEMİLE (Fırat Üniveristesi, 2015)
İlk yazılı belgelerimizden itibaren ancak belirli ünsüzler ön seste bulunmaktadır. Ancak zamanla gerek çeşitli ses olaylarına bağlı olarak gerekse bazı sesin geliştirdiği seslere bağlı olarak bu ünsüzlerde bazı değişmeler olmuştur. Çalışmada, Türkçede ön seste bulunan ünsüzler ve bu ünsüzlerde meydana gelen değişmeler tespit edilmiştir. Türkçede aslî olarak ön seste bulunan ünsüzlerin, Türkiye Türkçesi ağızlarındaki görünümü ortaya konulmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ses kavramı, birinci bölümde ünsüz kavramı tanıtılmıştır. Ünsüzlerin tanımı yapıldıktan sonra dünya dillerinde ve Türkçedeki ünsüzler tasnif edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise öncelikle Türkçedeki ön ses ünsüzlerinin tarihsel gelişimi incelenmiştir. Daha sonra çalışmanın asıl konusu olan Türkiye Türkçesi ağızlarındaki ön ses ünsüzlerinin tasnifi yapılmıştır. Bu çalışma ile Türkiye Türkçesi ağızlarının önemli bir ses birimi olan ön ses ünsüzleri dil bilimi hizmetine sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi ağızları, ses, ünsüz, ön ses

The first written document but certain consonants are in front of our sound. But over time, depending on the need, depending on the volume as well as a variety of sound events developed by some volume there have been some changes in the consonants. In this study, consonants and consonant changes occurring in the sound on the front Turkish were determined. Turkish, essentially as the consonant sounds in front, has demonstrated the appearance of Turkish dialects. The study is consists of three parts. The concept of sound in the introduction, the conconants concept was introduced in the first chapter. After the description of the consonants, languages in the world and Turkish consonants have been classified. In the second part of the study, first consonant sound in front of the historical development of Turkish was examined. Afterwards dialects Turkish of Turkey, the main subject of the study was conducted classification of consonant sounds in front of. This study is an important pre-sound audio unit dialects of Turkey Turkish linguistics consonants were submitted to the service linguistics. Keywords: Dialect of Turkey Turkish, voice, consonant, pre sound consonants.
Dialect of Turkey Turkish pre sound consonants
Keywords: Dilbilim