THE DETERMINATION OF SOME BIOLOGICAL ACTIVITIES OF CUCURBITA PEPO LEAVES - SAEED, LARA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu tez, Cucurbita pepo (bir tür balkabağı meyvesi) yapraklarının in vitro olarak antioksidan aktivitelerini sonuçlandırmayı amaçlamaktadır kalp hastalıkları, sinir bozuklukları, kanser, şeker hastalığı ve gut artriti gibi çeşitli hastalıkların tehdidi. Gereç ve yöntemler: Bu çalışma, etanolün antioksidan aktivitesinin yanı sıra Cucurbita pepo yapraklarının aseton ekstraktlarının antioksidan, antioksidan vitamin içerikleri, antikanser ve ayrıca yaprakların antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızın sonuçları, Cucurbita pepo yapraklarının aseton ve etanolik ekstraktlarının ABTS+•, OH• ve DPPH• radikallerine karşı yüksek radikal süpürücü aktiviteye sahip olduğunu ortaya koydu. , toplam fenolik içerik. Çalışmamızın sonuçları ayrıca, vitaminlerin yaprak özü içeriğinin sadece eser miktarda A ve E vitamini içerdiğini, ancak C vitamini içeriğine sahip olmadığını ortaya koydu. Ayrıca saccharomyces cerevisiae mayası ile muamele edilen ekstrakt örneklerinin vitaminlerinden (C, A ve E) ve MDA'ya karşı vitaminler hiçbir antioksidan etki göstermedi. Çalışmamızın sonuçları ayrıca aseton ve etanolik yaprak ekstresi örneklerinin hepatosellüler karsinom üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını, aseton yaprağı ekstrelerinin meme kanseri etkilerini azalttığını ve etanolik özütün insan meme kanserini azaltan bir meme olan Doksorubisine göre daha yüksek bir etki gösterdiğini ortaya koydu kanser tedavisi. Ve son olarak antimikrobiyal aktivite şu şekildeydi: yaprakların aseton özütü tüm bakteri ve mantar türlerine karşı etkinlik gösterdi, aseton özütünün E.coli suşuna karşı antimikrobiyal etkinliği: %47.36, K. pnömoni: 75 %, B. megaterium: %64, S. aureus: %57.8 ve C. albicans: %58.3. Yaprakların etanolik ekstraktının antimikrobiyal aktivitesi sadece B. megaterium: %60, S. aureus: %47.36 ve C. albicans: %58.3'e karşı aktivite gösterirken, E.coli ve K. pnömoni suşları. Sonuç: Deneylerimiz, Cucurbita pepo yapraklarının önemli fitokimyasallar içerdiğini, çok sayıda önemli sağlık yararına sahip olduğunu ve ayrıca çeşitli hastalıkları azaltma veya engellemek yeteneğine sahip olduğunu ortaya koydu. Ve son olarak deneysel sonuçlarımız Cucurbita pepo yapraklarının saponinler, tanenler, flavonoidler ve alkaloidler içeriğinden dolayı antibakteriyel ve mantar öldürücü özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Cucurbita pepo yaprağı, Fitokimyasallar, Vitaminler, Mineraller Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Cucurbita pepo yaprağı, Fitokimyasallar, Vitaminler, Mineraller.

This thesis aims to conclude the antioxidant activity of Cucurbita pepo (a kind of pumpkin fruit) leaves in vitro to grade Cucurbita pepo leaves as a potential source of antioxidant phytochemicals vegetables because of containing many vitamins and minerals that can be utilized for decreasing or treatment of the threat of various diseases such as cardiac diseases, nervous disorders, cancer, diabetes mellitus and gouty arthritis, etc. Material and methods: this study is accomplished for determining antioxidant activity for ethanol, as well as acetone extracts of Cucurbita pepo leaves, the antioxidant, the antioxidants vitamin contents, the anticancer, as well as the antimicrobial activities of the leaves were determined. Results: The results of our study revealed that the Cucurbita pepo leaves acetone and ethanolic extracts had high radical scavenging activities against ABTS+•, OH•, and DPPH• radicals, Furthermore the results of our study showed that the leaves extracts had a high total flavonoid, total phenolic content. The results of our study also revealed that the leaves extracts content of vitamins had only trace amounts of vitamin A and E, but had no vitamin C content. And the vitamins showed no antioxidant effect from vitamins (C, A, and E) of the extracts samples treated with saccharomyces cerevisiae yeast and against MDA. The results of our study also revealed that the acetone and ethanolic leaves extracts samples had no effect on hepatocellular carcinoma, while the acetone leaves extracts decreasd breast cancer effects, and the ethanolic extract showed a higher effect decreasing human breast cancer than Doxorubicin which is a breast cancer therapy. And finally the antimicrobial activity was as the following: the acetone extract of the leaves showed activity against all the bacteria and fungus strains, the antimicrobial activity of the acetone extract against the E.coli strain was: 47.36%, the K. pneumonia: 75%, the B. megaterium: 64%, the S. aureus: 57.8%, and the C. albicans: 58.3% . While the antimicrobial activity of the ethanolic extract of the leaves showed activity only against the B. megaterium: 60%, the S. aureus: 47.36%, and the C. albicans: 58.3%, but showed no effects against the E.coli and the K. pneumonia strains. Conclusion: Our experiments, reviled that Cucurbita pepo leaves contain significant phytochemicals, that have numerous significant health benefits, as well as having the ability to reduce or inhibit several diseases. And finally Our experimental results showed that Cucurbita pepo leaves have antibacterial and fungicidal properties, due to the saponins, tannins, flavonoids, and alkaloids contents of Cucurbita pepo leaves. Keywords: Antioxidant, Cucurbita pepo leaves, Phytochemicals, Vitamins, Minerals.
Cucurbita pepo yapraklarının bazı biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Keywords: Biyokimya