DÜZLEMSEL YENİ TİP BİR BETON GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİ SİSTEMİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - ÖZSOLAK, ONUR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi DÜZLEMSEL YENİ TİP BİR BETON GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİ SİSTEMİNİN DENEYSEL OLARAK ARASTHULMASI Onur ÖZSOLAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 68 Düzlemsel kollektörlerin imalatı basit ve çalışması kolaydır. Bu nedenle su ve hava ısıtma gibi bir çok düşük sıcaklık uygulamalarında kullanılmaktadır. Mevcut durumda düzlemsel kollektörlerin imalatında daha çok bakır, alüminyum ve galvanizli demir gibi metaller kullanılmaktadır. Türkiye'de düşük ve orta sıcaklık uygulamaları için kollektörlerin yaygınlaşması, pahalı olmaları ve mimari yönden hoş olmayan görüntü yaratmaları nedeniyle yavaşlamaktadır. Bu problemlerin üstesinden gelmenin bir yolu kollektörlerin yapımında yerli malzemeler kullanmak ve kollektörleri bina yapı elemanlarıyla birleştirmektir. Bu amaçlara ulaşmak için en çok mevcut malzemeler beton veya metalik olmayan malzemelerdir. Uzun dönemde çatı ve duvar gibi bina yapı elemanlarına eklenmiş güneş kollektörlerinin tercih edileceği anlaşılmaktadır. Metalik olmayan kollektörler birkaç yıldır kullanılmalarına rağmen henüz yeterli talep ve kullanım aşamasına gelmemiştir. Bu tez çalışmasında sıcak su elde etmede kullanmak için bir beton güneş kollektörü tasarlanıp imal edildi ve performansı deneysel olarak test edildi. Ayrıca metal boru ve yutucu plakadan oluşan bir düzlemsel güneş kollektörü imal edilip performans bakımından diğerleriyle karşılaştırıldı. Bu kollektörler aynı çevre şartları altında farklı su giriş sıcaklığı ve debileri için test edildi ve performansları günlük verim değerleri şeklinde verildi. Her ne kadar beton güneş kollektörü düşük debilerde daha az verime sahip olduysa da maliyet bakımından diğer metalik klasik kollektöre göre daha ekonomik oldu. Anahtar Kelimeler: Güneş Kollektörü, Beton Güneş Kollektörü, Sıcak Su, Anlık Verim, Ekonomik Analiz VII
Experimental investigation of a novel flat-plate concrete-based solar collector system
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği