İKİLİ YERLEŞİK ÖĞRENME MODELİNİN SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KULLANIMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISINA DERSE KARŞI TUTUMUNA VE ÖĞRENMENİN KALICILIĞINA ETKİSİ - YİĞEN, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmanın genel amacı ikili yerleşik öğrenme modelinin sosyal bilgiler dersinde kullanımının öğrencilerin akademik başarısına, derse karşı tutumuna ve öğrenmenin kalıcılığına etkisinin belirlenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan deneysel desenlerden, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde bir devlet okulunda öğrenim gören 50 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak ''Etkin Vatandaşlık Öğrenme Alanı Başarı Testi'' ve ''Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği'' ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Araştırmada ikili yerleşik öğrenme modelinin sosyal bilgiler dersinde uygulandığı deney grubu ile mevcut öğrenme modeliyle öğretimin yapıldığı kontrol grubu yer almıştır. Uygulama öncesi araştırmanın yapılacağı altıncı sınıf öğrencilerine ''Etkin Vatandaşlık Öğrenme Alanı Başarı Testi'' uygulanmış ve istatistik analiz sonuçları arasında anlamlı farklılık görülmemiş ve uygulamaya alınacak gruplar rastgele atama yoluyla atanmıştır. Oluşturulan deney ve kontrol grubunda da dersler altı hafta olarak araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Uygulamanın tamamlanmasından dört hafta sonra kalıcılık testi uygulanmıştır. Araştırmanın verilerinin analizlerinde parametrik testlerden ilişkili gruplar için t testi, ve kovaryans analizi (ANCOVA) yapılmıştır. Araştırmada yapılan istatistik analizler sonucunda kontrol ve deney gruplarının Etkin Vatandaşlık Öğrenme Alanı Başarı Testi ön test ve son test puan ortalamaları arasında son test lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Etkin Vatandaşlık Öğrenme Alanı Başarı Testi son test puanları karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı fark tespit edilmiştir. Yapılan istatiki analizlerin sonucuna göre deney grubu öğrencileri ile yürütülen ikili yerleşik öğrenme etkinliklerinin öğrenmenin kalıcılığını sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği ön test ve son test puan ortalamalarında son test lehine anlamlı fark oluştuğu görülmüştür.

The general purpose of this research is to determine that the use of the dual situated learning model in the social studies course effects on students' academic success, attitudes towards the course and permanence of learning. At research, a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group which is one of the quantitative research methods was used,. The study group of the research consists of 50 sixth-grade students who study at a public school in the Yeşilyurt district of Malatya province in the spring semester of the 2021-2022 academic year. At research, as data collection tools, the "Active Citizenship Learning Area Achievement Test" and "Social Studies Attitude Scale" were applied as pre-test, post-test and permanence test. The experimental group in which the dual situated learning model was applied in the social studies course and the control group in which the current learning model was taught were included in the research. Before the application, the "Active Citizenship Learning Area Achievement Test" was applied to the sixth-grade students who would be the subject of the research and no significant difference was found between the statistical analysis results and the groups were assigned through unbiased assignment. The lessons in the experimental and control groups were also conducted by the researcher for five weeks. A permanence test was applied four weeks after the application was completed. In the analysis of the data of the study, t-test and analysis of covariance (ANCOVA) were performed for related groups from parametric tests. As a result of the statistical analyses conducted in the study, a significant difference was found in favor of the post-test between the pre-test and post-test score averages of the Active Citizenship Learning Area Achievement Test of the control and experimental groups. When the post-test scores of the Active Citizenship Learning Area Achievement Test were compared, a significant difference was found in favor of the experimental group. According to the results of the statistical analyses conducted, it was concluded that the paired learning activities conducted with the experimental group students ensured the permanence of learning. It was observed that there was a significant difference in favor of the post-test in the pre-test and post-test score averages of the Social Studies Attitude Scale.
The effect of using the dual situated learning model in social studies course on students' academic success, attitudes towards the course and permanence of learning
Keywords: Eğitim ve Öğretim