Tabata Protokolünün Bazı Performans Parametreleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi - Bozbay, Kenan; Avcu, Emsal Çağla; Aydemir, İsa; Çınar, Vedat (Gaziantep University, 2023)
Bu çalışmanın amacı tabata protokolünün voleybolcularda bazı fiziksel performans parametrelerine etkisini incelemektir. Voleybol kursuna katılan 11-12 yaş arası 30 kız katılımcı çalışmaya gönüllü olarak dahil edilmiştir. Katılımcılar deney (n=15) ve kontrol (n=15) grubu olarak rastgele iki eşit gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu 6 hafta boyunca yalnızca teknik ve taktik voleybol antrenman programına katılırken deney grubu ek olarak tabata protokolüne de katılmıştır. Tüm katılımcıların dikey sıçrama, durarak uzun atlama, t-drill, 20 metre sürat, 30 saniye mekik ve 30 saniye şınav testleri 6 hafta öncesi ve sonrasında değerlendirilmiştir. Deney ve kontrol grubunun ön test ve son test bulgularında dikey sıçrama, durarak uzun atlama, t-drill, 20 metre sürat, 30 saniye mekik ve 30 saniye şınav testlerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p0.05), dikey sıçrama, durarak uzun atlama, t-drill, 20 metre sürat ve 30 saniye şınav testlerinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p
Keywords: Sports Training; Antrenman