DEVLETİN BİR HİZMETİ OLARAK REFAKATÇİ EVİNDE KALANLARIN MEMNUNİYET DURUMU (ELAZIĞ ÖRNEĞİ) - Kaplan, Nida (Fırat University, 2024)
Refakat, hasta olan kişinin yanında, hastanın ihtiyaçlarını karşılamak için bulunma durumudur. Refakatçi genellikle hastanın aile bireylerinden biridir. Refakatçi evi, il dışından tedavi amacıyla başka bir ile giden hasta yakınlarının kaldığı konaklama alanıdır. Türkiye genelinde birçok ilde tedavi için yer değiştiren hastalar ve hasta yakınları bulunmaktadır. Bu çalışmada Elazığ ilinde bulunan Elazığ Valiliği ve Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile oluşturulan Refakatçi Evleri hizmetinin hasta yakınları açısından önemi ve anlamı ifade edilmeye çalışılmıştır. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada görüşme tekniği kullanılarak yirmi refakatçi ile görüşülerek bu çalışmanın verileri elde edilmiştir. Elde edilen verilere göre örneklem grubundakilerin cinsiyet açısından farklı dağılım göstermedikleri; kendi ikamet ettikleri bölgelerde yeterli düzeyde sağlık hizmeti olmadığı için sevk yoluyla Elazığ’daki hastanelere geldikleri; hastane personelinin yönlendirmesi ve de daha önce bu hizmetten yararlanmış refakatçilerin yönlendirmesiyle Elazığ’daki Refakatçi Evi uygulamasından yararlandıkları; ekonomik açıdan refakatçi evi hizmetinden memnun oldukları ancak havalandırma, günlük yemek hizmeti uygulaması, odaların kişiye ya da aileye özel olup olmaması vb. gibi hususlarda memnun olmadıkları tespit edilmiştir. Hasta yakınları devletten kendi yaşadıkları ilde de sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini beklemektedirler.

Companionship is the situation of being present with the sick person to meet the patient's needs. The companion is usually a family member of the patient. Companion house is the accommodation area where relatives of patients who go to another province for treatment stay. There are patients and their relatives who relocate for treatment in many provinces across Türkiye. In this study, we tried to express the importance and meaning of the Companion Homes service, which was established in cooperation with the Elazığ Governorship and the Elazığ Provincial Health Directorate in the province of Elazığ, for the relatives of the patients. In this study, which was designed as a qualitative research, the data for this study was obtained by interviewing twenty companions using the interview technique. According to the data obtained, the sample group did not show a different distribution in terms of gender; They came to hospitals in Elazığ through referral because there was not sufficient healthcare service in their region of residence; They benefited from the companion house application in Elazığ with the guidance of the hospital staff and the companions who had previously benefited from this service; They are economically satisfied with the companion house service, but they have concerns about ventilation, daily food service, whether the rooms are private or family-friendly, etc. It was determined that they were not satisfied with issues such as. Relatives of patients expect the government to improve health services in the province where they live.
Satısfactıon Status of Those Stayıng In Company Houses As a Servıce of The State (Elazığ Example)
Keywords: Applied Economics (Other); Uygulamalı Ekonomi (Diğer)