AISI 304 PASLANMAZ ÇELİĞİ VE 1040 ÇELİK ÇİFTİ'NİN PLAZMA KAYNAK YÖNTEMİYLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - KILIÇ, MUSA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Plazma ark kaynağı, lazer ve elektron-ışın kaynağında olduğu gibi çok güçlü bir plazma ışını meydana getirerek birleştirilecek malzemelerde tam nüfuziyetin elde edildiği bir kaynak yöntemidir. Kaynak esnasında ergiyik metal, malzemenin kesiti boyunca anahtar deliği şeklinde bir boşluk oluşturarak ilerler. Bu yöntemle 10 mm. kadar olan parçalar tek pasoda kaynak edilebilir.Yapılan araştırmalar sonucunda plazma ark kaynağı konusunda ülkemizde birkaç bilimsel çalışma yapılmamış olup, yurt dışında ise plazma ark kaynağı konusunda birçok çalışma bulunmakla birlikte, benzer olmayan malzeme çiftlerinin birleştirilebilirliği konusunda çalışmaya rastlanılmamıştır. Lazer ve elektron-ışın kaynak yöntemi kullanılarak benzer ve benzer olmayan malzeme çiftlerinin birleştirilebilirliği konusunda birçok çalışmanın yapılmış olması ve ayrıca bu kaynak yöntemlerinin sınırlılıkları düşünüldüğünde plazma ark kaynağının kullanım ve parçanın kaynağa kolay hazırlanması, bu konuda yapılacak çalışmaları önemli kılacaktır.Kaynak metali mikroyapı analizi için optik mikroskop, SEM, EDX ile incelendi.Bileşimlerin mekanik özellikleri çentik darbe deneyi ve mikrosertlik metodlarıyla Fırat Üniversitesinde test edildi.

Plasma arc welding is a welding method in which an exact penetration is obtained by a very strong plasma beam just as in laser and electron beam welding. In an operation mode, plasma arc forms a keyhole throughout the dept of the material by melting all material. With this mode the parts upto 10 mm in thickness can be welded in one pass.There is a few study performed on plasma arc welding within the country upto now. The studies abroad mainly focused on welding of similar or same material couples. Electron beam welding methods have been used in welding of dissimilar materials, however the limitations in use make plasma welding an atractive alternative in welding dissimilar materials with recpect to the ease of preparation of the parts for welding. The aim of the study is to investigate plasma arc welding of a dissimilar steel couple (a stainless steel and a low carbon steel). The study will lead the future studies.The weldments were examined by optical microscope, SEM and EDX for the microstructural analysis. The mechanical properties of the joints were tested by charpy and microhardness at Firat University.
The investigatin of weldability of AISI 304 stainless steel and aisi 1040 Medium Carbon Steel by pta process
Keywords: Teknik Eğitim