Evaluation of traffic accidents for which autopsies were conducted in an Eastern Turkish City: a five-year study - Börk, Turgay; Tokdemir, Mehmet; Türkoglu, Abdurrahım (My University, 2016)
Amaç: Trafik kazaları dünya çapında erken ölümlerin en önde gelen nedenlerindendir. Çalışmamızda; trafik kazası sonucu ölen olgulara ait veriler ortaya konulup trafik güvenliğini etkileyen konularda önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda; 5 yıllık sürede Elazığ'da ölü muayene ve otopsisi yapılan 422 trafik kazası olgusu; yaş, cinsiyet, kazanın olduğu gün ve mevsim, kazanın gerçekleştiği olay yeri, ölen kişilerin trafikteki konumu, otopsi yapılıp yapılmadığı, güvenlik tedbirlerinin durumu, alkol ve uyutucu-uyarıcı madde durumları, ölümün gerçekleştiği yer, hastanede yatış süreleri ve ölüm nedenleri ile ilgili veriler değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızdaki 422 olgunun 322'si (%76.3) erkek, 100'ü (%23.7) kadın olup, yaş ortalamaları 43.5±23.9 yıldır. Olguların 177'si (%41.9) yaya olduğu, kazaların 161 (%38.2) olgu ile en fazla yaz mevsiminde görüldüğü saptandı. Olguların 388'ine (%91.9) otopsi işlemi uygulanmış olup, sürücülerin %16.9'unun alkollü olduğu, olguların 260'ı (%61,6) hastanede öldüğü ve en sık kafa yaralanmalarının ölüme neden olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Trafik kazalarının önlenebilmesi için, yaz mevsimi gibi tatil dönemlerinde trafik denetim ve kontrolleri sıklaştırılmalı, yaya güvenliği için gerekli önlemler alınmalı ve taşıt güvenlik sistemlerinin kullanımının teşvik edilmesinin trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaları büyük oranda azaltacağı kanaatine varılmıştır.
Keywords: Adli Tıp; Halk ve Çevre Sağlığı; İstatistik ve Olasılık