DETERMINATION OF TOTAL ANTIOXIDANT CAPACITY, AMOUNT OF VITAMINS AND AMINO ACIDS WITH SOME PEPTIDES IN DIFFERENT TYPE OF EGGS - TELA, AMINU HARUNA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Çiftlik tavuk, Köy tavuk, ördek, bıldırcın ve kaz yumurtalarında A, E, C vitaminleri, MDA, beta-karoten, likopen, glutatyon ve grelin miktarları HPLC ile belirlendi. Aynı yumurtalarda Toplam fenolik, Flavonoid madde miktarları Gallik asit miktarı bakımından ve BHT cinsinden DPPH radikal giderme aktivitesi ise spektrofotometre ile tayin edildi. A vitamini bakımından çiftlik yumurtası en yüksek(6.07±0.70 µg/g) iken,en düşük ise köy tavuk yumurtası(2.33±0.33µg/g) olarak belirlendi.Yine çiftlik tavuk yumurtası E vitami-ni bakımından en yüksek (3.33=0.42µg/g) iken,en düşük ise bıldırcın yumurtası (0.32±0.05 µg/g) olarak belirlendi. Bıldırcın yumurtası C vitamini bakımından en yüksek (1.50±0.30 µg/g) iken en düşük ise kaz yumurtası (0.13±0.03µg/g) olarak belirlendi. Beta-karoten bakı-mından köy tavuk yumurtası en yüksek (0.41±0.07 µg/g) iken, en düşük ise kaz yumurtası (0.19±0.03 µg/g) olarak belirlendi. Yine Köy tavuk yumurtası likopen bakımından en yüksek (0.10 ± 0.01 µg/g) iken en düşük ise ördek yumurtası (0.06 ± 0.01 µg/g) olarak belirlendi. Bıldırcın yumurtası grelin bakımından en yüksek (3.77 ± 0.34 µg/g) iken, en düşük ise çiftlik yumurtası (0.17 ± 0.03 µg/g) olarak belirlendi. Gaz yumurtası GSH bakımından en yüksek (659.25 ± 66.94 µg/g) iken en düşük ise ördek yumurtası (50.33±8.65 µg/g) olarak belirlendi. Bıldırcın yumurtası GSSG bakımından en yüksek (529.25±77.19 µg/g) iken, en düşük ise köy yumurtası (0.80±0.08 µg/g) olarak belirlendi. Bıldırcın yumurtası MDA bakımından en yüksek (5.48 ± 0.72 µg/g) iken, en düşük ise kaz yumurtası (0.84 ± 0.13 µg/g) olarak belirlendi.Çiftlik tavuk, Köy tavuk, ördek, bıldırcın ve kaz yumurtalarının sarılarının etanol ekstraktlarındaki fenolik madde miktarının µmol gallik asit/g ekstrakt cinsinden değerleri sırasıyla; 1.28 ± 0.08; 2.10 ± 0.09; 2.49 ± 0.11; 2.88 ± 0.11 ve 3.08 ± 0.24 olduğu belirlendi. Çiftlik tavuk, Köy tavuk, ördek, bıldırcın ve kaz yumurtalarının sarılarının etanol ekstraktlarındaki toplam flavonoid madde miktarının µmol gallik asit/g ekstrakt cinsinden değerleri sırasıyla; 1.00 ± 0.08; 1.88 ± 0.10; 1.62 ± 0.10; 1.13 ± 0.06 ve 1.63 ± 0.07 olarak belirlenmiştir. Çiftlik tavuk, Köy tavuk, ördek, bıldırcın ve kaz yumurtalarının sarılarının etanol ekstraktlarındaki BHT DPPH radikal giderme aktiviteleri sırasıyla; 4.67 ± 1.32; 6.15 ± 2.50; 5.03 ± 1.20; 5.37 ± 1.61 ve 4.83 ± 1.12 µg/mg sarı olarak belirlenmiştir.

Vitamin A, E, C, MDA, beta-carotene, lycopene, glutathione and ghrelin levels of Farm Chicken, duck, quail and goose eggs were determined by HPLC. In the same eggs total phenolics, flavonoids content, gallic acid content, BHT and DPPH radical scavenging activity were all measured by spectrophotometer In terms of vitamin A farm chicken eggs are the most highest (6.07 ± 0.70 µg/g) whereas organic eggs are the lowest (2.33 ± 0.33 µg/g) were determined respectively. However, the highest in terms of vitamin E (3.33 ± 0.42 µg/g) are farm eggs, whereas the quail eggs are the lowest (0.32 ± 0.05, µg/g), respectively. In terms of vitamin C quail eggs are the highest (1.50 ± 0:30 µg/g), whereas goose eggs are the lowest (0.13 ± 0.03 µg/g), respectively. The highest in terms of Beta-carotene are the organic eggs (0.41 ± 0.07 µg/g), whereas the lowest are the goose eggs (0.19 ± 0.03 µg/g), respectively. However, in terms of lycopene organic eggs found to be the highest one (0.10 ± 0.01 µg/g), whereas duck eggs are the lowest (0.06 ± 0.01 µg/g), respectively. In terms of gherilin quail eggs found to be the highest (3.77 ± 0.34 µg/g), whereas farm chicken eggs are the lowest (0.17 ± 0.03 µg/g), respectively. In terms of GSH goose eggs are found to be the highest (659.25 ± 66.94 µg/g), whereas duck eggs are the lowest (50.33 ± 8.65 µg/g), respectively. Quail eggs are found to be highest in terms of GSSG (529.25 ± 77.19 µg/g), whereas organic eggs are the lowest (0.80 ± 0.08 µg/g), respectively. The phenolic content were determined from the egg yolk extract (ethanol) of farm chicken eggs, organic, duck, goose and quail eggs in µmol of gallic acid/g values; 1:28 ± 0.08; 2:10 ± 0.09; 2:49 ± 0.11; 2.88 ± 0.11 and 3.08 ± 0.24 respectively. The total amount of flavonoid content were determined from the egg yolk extract (ethanol) of farm chicken eggs, organic, duck, goose, and quail eggs in µmol of gallic acid/g values as; 1.00 ± 0.08; 1.88 ± 0.10; 1.62 ± 0.1; 1.13 ± 0.06 and 1.63 ± 0.07 respectively. The BTH and DPPH radical scavenging activity were determined from the egg yolk extract (ethanol) of farm chicken eggs, organic, duck, and quail eggs with respected values; 4.67 ± 1.32; 6.15 ± 2.50, 5.03 ± 1.20; 5.37 ± 1.61 and 4.83 ± 1.12 µg/mg.
Değişik yumurtalardan total antioksidan kapasitesinin vitaminler, aminoasit ve diğer peptitlerin belirlenmesi
Keywords: Biyokimya